Çorum Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Muzaffer Yıldırım, asgari ücretin brüt 1647 lira olması ile birlikte işveren maliyetini azaltacak “100 TL” tutarındaki asgari ücret desteğine ilişkin olarak “2016/4 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Genelgesi”nin yayınlandığını bildirdi.
Yıldırım, “İşverenler asgari ücret artışı ile ilgili sağlanan Hazine desteğinden, 1 Ocak 2016 tarihinden önce SGK’da tescil edilmiş işyerlerinde, 2015 yılının aynı ayında uzun vadeli sigorta kollarını içeren belge türlerinden bildirilen ve günlük sigorta primine esas kazanç tutarı 85 TL ve altında olan sigortalıların toplam prim ödeme gün sayısını geçmemek üzere, 2016 yılı Ocak ila Aralık ayları dönemleri için SGK’da tescil edilmiş veya edilecek olan işyerlerinde uzun vadeli sigorta kollarından bildirimi yapılan sigortalıların toplam prim ödeme gün sayıları ile günlük 3,33 TL’nin çarpılması suretiyle bulunacak olan tutar kadar Hazine desteğinden yararlanabileceklerdir” dedi.
Çorum SMMMO Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım, açıklamasının devamında şunları dile getirdi:
“Daha önce emekli esnaf sanatkârımız faaliyetini sürdürdüğü takdirde, emekli maaşından yüzde 15 oranında Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) kesintisi yapılmaktaydı. Yeni uygulamada ise 10.02.2016 tarihli Resmi Gazete'de, 6663 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun başlığı altında yayınlanan 31. Madde'ye göre, 1 Mart 2016 tarihinden itibaren, mesleki faaliyetini sürdüren emekli esnaf sanatkârlarımızın maaşlarından SGDP kesintisi yapılmayacaktır.
Destekten sorunsuz faydalanabilmek için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. 2016 yılında prime esas kazançların eksik bildirildiğinin tespiti halinde verilmiş olan teşvik gecikme zammı ve cezasıyla geri alınacak ve bundan sonra da bu destekten faydalanılamayacaktır. 2016 yılında Aylık Prim ve Hizmet Belgelerinin yasal süresinde verilmemesi, tahakkuk eden primlerin zamanında ödenmemesi, çalıştırdığı sigortalıları Kuruma bildirmediğinin tespit edilmesi veya fiilen çalışmayan kişilerin sigortalı bildirilmesi hallerinde bu destekten faydalanılamayacaktır. 2016 yılında tescil edilmiş işyerlerinin destekten yararlanabilmeleri için aynı zaman da Kuruma prim aslı, gecikme zammı ve gecikme cezası ile idari para cezası borcunun bulunmaması gerekmektedir. 2015 yılında bazı aylarda SGK’ya bildirim yapılmamış olması halinde, bildirimi yapılan ilk aydaki aylık prim ve hizmet belgesindeki bilgiler baz alınacaktır. SGK işyeri tescili 2016 tarihinden önce yaptırılmış olmasına rağmen 2015 yılında hiç sigortalı çalıştırmamış olan işyerleri, 2016 yılında yeni tescil ettirilmiş işyerleri gibi kabul edilerek 2016 yılının ilgili ayına ait aylık prim ve hizmet belgesindeki toplam gün sayısı ile günlük 3,33 TL’nin çarpılması suretiyle bulunacak tutar kadar destekten yararlanacaklardır. 2016 yılı Ocak-Aralık dönemlerine ait sonradan yasal süresi dışında verilen Aylık Prim ve Hizmet Belgelerinde kayıtlı sigortalılar açısından destekten yararlanılamayacaktır.”
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim