“Gururlu bir coşkuyla okuduğumuz İstiklâl Marşı’mızın Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilişinin 98. yılını kutlamanın onurunu, mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz” diye açıklamasına başlayan Vali Mustafa Çiftçi, “Ömrünü vatana ve millete hizmete adamış, şahsiyet âbidesi, büyük karakter, nesillerimize örnek şâir, milli mefkûremizin değerli mütefekkiri merhum Mehmet Akif’i de bugün vesilesiyle rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz” ifadelerini kullandı.

İstiklal Marşı’nın yazıldığı dönemin ruh halini yansıtan en önemli bağımsızlık belgesi olduğunu belirten Vali Çiftçi mesajında şu görüşlere yer verdi: “Her mısrası, aziz milletimizin ruh iklimini ve yazıldığı dönemin sosyal, siyasi atmosferini yansıtması sebebiyle de çok kıymetlidir. 98 yıl önce büyük bir iman ve inançla, Kur’an’ı bir metot kullanarak “Korkma” diye haykıran sözler ona aittir. Merhum Akif, İstiklâl Marşı’mızı Büyük Millet Meclisi’nin birinci döneminde Burdur Milletvekili olarak görev yaptığı sırada yazmıştır. Milletimizin duygularına tercüman olan bu destansı eser; vatan, millet, bayrak, ezan, istiklal ve hürriyet sevgisiyle yoğrulmuş Necip Milletimizin, bu kutsal değerlerine göz dikenlere karşı gösterdiği büyük kahramanlığın, eşsiz dizelerle dile getirilmesidir. İstiklal Marşı’mız bir asır önce yazılsa da, milletimizin tarihi kadar köklü, atiyi şekillendirecek kadar yenidir.

Milletimizi aynı istikâmet etrafında birleştiren, hürriyetimizin ve istikbâlimizin simgesi olan İstiklâl Marşı’mıza hürmet etmek, her bir dizesinde şehitlerimizin aziz hatıralarının olduğunu idrak etmek, bu eşsiz eserin yazılmasına sebep olan Milli Mücadele yıllarının şuurunda olarak memleketimize sahip çıkmak, geleceğimizin teminatı gençlerimize bu bilinci aşılamak hepimizin ortak sorumluluğu ve görevidir. Bu duygu ve düşüncelerle, İstiklâl Marşı’mızı kaleme alan, dönemin yokluk ve yoksulluğuna teslim olmadan milli şuurumuzu canlandırmak için gayret eden, münevver ve mütefekkir dava adamı, vatansever millet evlâdı merhum Akif’i, vatan uğruna, mukaddesat uğruna şehadet şerbetini içen tüm şühedayı ve kahraman gazilerimizi rahmetle, şükranla yâd ediyor; “Allah bir daha bu millete İstiklâl Marşı yazdırmasın” diyen Milli Şairimizin duasına gönülden iştirak ediyorum.”

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim