Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesi üzerinde AK Parti Grubu adına konuştu.

Geçmişte darbe ve muhtıralardan, terörden çok çekmiş birisi olarak sivil siyaset ve demokrasi konusunda samimi olanların, terör ve şiddet, kimden gelirse ve hangi misyon adına olursa olsun karşı çıkmaları gerektiğini belirten Uslu, Halep'e sıkışıp kalmış 80 bin civarında ölümü bekleyen insan bulunduğunu, Suriye’de 6 yıldır rejim ve terör örgütlerince sürdürülen katliama göz yuman uluslararası camianın oradaki bebek, çocuk, kadın ve yaşlıların katledilmesinden sorumlu olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz hafta BM Güvenlik Konseyi’nde daimi üyeler Rusya ve Çin’in ateşkesi veto ederek 2011 yılından beri 5 ve 6 kez insani yardım ulaştırılmasına engel olduğunu anlatan Salim Uslu, İnsanlık suçu işlenen Halep’te başka ülkelerin havadan ve karadan bombalamasıyla kan ve gözyaşı üzerinden zafer ilan edilmesinin kabul edilemez bir yaklaşım olduğunu ifade etti.

Konuşmasında sürdürebilir bir sosyal güvenlikten, sağlık hizmetlerinin finansmanına, çalışma hayatı ve istihdamın artırılmasına kadar 79 Milyon yurttaşı doğrudan ilgilendiren bir Bakanlık Bütçesini görüştüklerini anlatan Uslu, bu alanda, parlamentonun da desteği ile reform niteliğinde birçok yeni düzenleme yapıldığını dile getirdi.

İşsizliğin Dünya’da ve ülkede en baş sorunlardan birisi olduğunu kaydeden Salim Uslu, “Cumhuriyet Hükümetlerinin istihdamı artırma çabalarının da farkındayız ancak bugünkü ihtiyaç şekil değiştirmiş ve “nitelikli iş gücü” gerçeği ortaya çıkmıştır. Bu minvalde yeni düzenlemeler 2023 vizyonun da belirlenen hedefler buna göre düzenlenmiştir” dedi. 

“Ekonomik Önlemler” paketi ile de KOBİ’lere ve iş gücüne yönelik önemli kararlar alındığına dikkat çeken Uslu, KOBİ’lere işletme kredisi ve borçlanma ile kamu bankalarına ilişkin faiz sınırlamaları, kamuda tasarruf tedbirlerinin taadat edilmiş olması, ilave borçlanma yapılmayacak olması, prim ödemelerinin ötelenmiş olması, 500 bin kişilik aktif işgücünün yararlanacağı yeni düzenlemeler ve kaynağının belirlenmiş olmasının önemli olduğunu anlattı.

Yunanistan, İspanya, Hırvatistan ve Güney Kıbrıs’ın, Türkiye’nin iki katı işsizlik sorunu ile uğraşırken, Türkiye’nin işsizlik oranının konjonktürel tüm olumsuzluğuna rağmen %13’lerden AB’nin bugünkü ortalamasına yaklaştırarak % 10’lar seviyesine çekilmesinin önemli bir sonuç olduğunu belirten Uslu, olumsuz tüm koşullara rağmen alınan tedbirlerle iş gücü piyasalarında önemli yasal düzenlemeler yapıldığını ve istihdamı artıracak Sosyal Devlet anlayışının olumlu verilere yansıdığını vurguladı.

Sendikal mevzuata yönelik 30 yılda gerçekleştirilemeyen reformlar gerçekleştirildiğini anlatan Uslu, sendikalı ve toplu sözleşmeli örgütlemenin önünün açıldığını söyledi.

Konuşmasında önerilerde de bulunan Salim Uslu, Kıdem Tazminatı Fonu ile işçinin özgürleştirilip, işletmelerin primli katkılarını sağlayacak, sendikal kültürü yaygınlaştırarak, sendikal örgütlülüğü teşvik ederek yeni düzenlemelere devam edilmesini istedi.

Türkiye’de mevzuat boşluğundan ziyade “Sosyal Kabul Sorunu” bulunduğunu ve bir an önce aşılması gerektiğini belirten Uslu, “İşsizlik sigortası kapsamı genişletilip erişimi kolaylaştırılmalıdır. Kamuda 3 Ay ya da 5 Ay 29 gün gibi mevsimlik ya da geçici olarak çalışanların sağlık hizmetlerinden yararlanmaları önemli gelişmelerdir. Ancak ya işsizlik sigortasından da istifade etmeleri ya da kesin çözüm olarak kadro ihdasını gerçekleştiriniz. Kamu ya da özel sektörde geçici işçilik olmaz “geçici iş” olur. Geçici işlerde taadat edilerek kolayca belirlenebilir. Yine İş Sağlığı Güvenliği yasasında getirilen İşçi temsilciliği, tıpkı AB’de olduğu gibi örgütsüz iş yerlerinde de ihdas edilerek sendikal alt yapı oluşturulmalıdır. Çeşitli nedenlerden dolayı kapanan işyerlerinde işçi alacakları ile ilgili yeni düzenlemelere ihtiyaç vardır. Bu düşüncelerle ÇSGB Bütçesinin Bakanlık çalışanlarına ve tüm emekçilere hayırlı olmasını diler Genel Kurulu saygı ile selamlarım” dedi. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim