Çorum Valiliği himayesinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından dün Müze Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen “İslâm’da Fütühat Kültürü ve Çorum’un Fethi” konulu söyleşiyi İl Kültür ve Turizm Müdürü Yardımcısı Mehmet Bayrak ve Müze Müdürü Önder İpek’in yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrenci izledi.
Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Azimli, İslâm’daki fütühat anlayışının barışçıl bir temele dayandığını belirterek, şu görüşleri dile getirdi:
“Haçlı Orduları Kudüs’ü kan gölüne çevirerek alırken, Hz. Ömer ve Selahaddin Eyyubi, bir damla kan bile dökmeden aynı kenti teslim almışlardır. Öte yandan Endülüs ve Sicilya Müslümanları ya sürülmüş, ya katledilmiş ya da zorla Hıristiyanlaştırılırken; İslâm topraklarında başka dinlerden binlerce insan yaşamını sürdürmektedir. İşte Batı’nın istilacı anlayışıyla bizim fütühat anlayışımız arasındaki fark budur. Öteden beri Batılı ülkelerce, İslâm’ın asarak, keserek yayılmacı bir politika güttüğü savunulmuştur. Oysa savaş, İslâm’da zorunluluk hâlinde bir alternatiftir. Hz. Muhammed de bu esas doğrultusunda bir siyaset izlemiştir. İslâm’da fetihler; kılıçla değil, yürekle yapılmıştır.”
(Recep SERBES)
Editör: TE Bilisim