Bu cadde, günün hemen hemen her saatinde büyük kalabalıklara ev sahipliği yapıyor. Dolayısıyla şehrin ekonomik canlılığına ayna tutan yerlerin başında burası geliyor.
ÇORUM HABER olarak biz de Kubbeli Caddesi’ndeki esnafın şöyle bir nabzını yokladık, “piyasalar ve ekonomik gidişat” üzerine düşüncelerini sorduk.
Görüşlerini aldığımız Kubbeli esnafından bazıları yaz sezonunun durgun geçmesinden yakınarak sıkıntılarını dile getirirken, kimi esnaf ise sıcak ve bunaltıcı yaz günlerinin bile, alışveriş meraklısı insanların hızını kesmediği kanısında…


Mağaza sahibi Doğan Toktaş (solda), satışlarının çok iyi durumda olduğunu söyledi.

Doğan Toktaş- Ebru Bebe Giyim
“SATIŞLARDAN ÇOK MEMNUNUZ”


Ebru Bebe Giyim Mağazası sahibi Doğan Toktaş, giyim sektöründe genel bir hareketlilik yaşandığını belirterek, bu durumun birkaç ay daha devam edeceğini dile getirdi.
40 dereceye varan hava sıcaklığının yaşandığı şu günlerde, vatandaşların daha çok akşamüzeri alışverişe çıktığını belirten Toktaş, buna rağmen yaz sezonunun son derece verimli geçtiğini söyledi.
Toktaş, “Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala Kubbeli Caddesi çok hareketliydi. Bayram sonu biraz durgunluk yaşansa da genel itibari ile satışlarımız çok iyi durumda. Okulların açılması ve beraberinde kışlık ürünlerin de satışa sunulması ile birlikte bu canlılık birkaç ay daha sürecektir. Ayrıca gurbetçi vatandaşlarımızın memleketine gelmesi de piyasa üzerinde çok etkili oldu” dedi.


Taner Spor Giyim Sahibi Murat Eret (sağda), çalışanları ile birlikte görülüyor.

Murat Eret – Taner Spor Giyim
“GURBETÇİ DE ESNAF DA MUTLU”


Kubbeli Caddesi’nin hareketli olduğu şu günlerde; piyasanın nabzını tutarak, realist bir değerlendirme yapan Taner Spor Giyim Sahibi Murat Eret, “Satış yapabiliyorsak bu durumu gurbetçilere borçluyuz” dedi.
Bayram sonu beklenmedik bir iş potansiyeli ile karşılaştıklarını ifade eden Eret, “Ülkenin siyasi durumundan kaynaklı olarak, işlerimizin tamamen duracağını ve vatandaşın gıda ürünlerine yöneleceğini düşünüyorduk. Fakat her günümüz arefe günüymüşçesine satış yapıyoruz. Bu durumun gurbetçi vatandaşlarımızdan kaynaklı olduğunu düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.
Gurbetçi vatandaşların bu kadar çok alışveriş yapmasını Dolar ve Euro’nun yükselişine bağlayan Murat Eret, “Ülkenin siyasi belirsizliğinden kaynaklı Dolar ve Euro’nun tavan yapması ve buna bağlı olarak yabancı paranın değer kazanması ile gurbetçiler, giyim sektörünü canlandırdı. Bu ticari hareketliliğin 11. aya kadar devam etmesini bekliyoruz. Okulların açılması, Kurban Bayramı ve kış sezonunun başlaması ile de yoğunluğumuz devam edecektir” dedi.


Ümit Çanta işletme sahibi Ümit Alabay, bayram sonu işlerinin düştüğünü söyledi.

Ümit Alabay – Ümit Çanta
“OKULLARIN AÇILMASINI BEKLİYORUZ”


Kubbeli Caddesi’nde bayan çantası, okul çantası ve valiz satışı ile Çorum halkına hizmet veren Ümit Çanta işletme sahibi Ümit Alabay ise ekonomik durgunluktan yakınanlardan…
Bayram arefesine kadar satışlarının çok iyi olduğunu fakat yaz sezonu olmasına rağmen beklenilenin altında satış yaptıklarını belirten Alabay, “Bayram sonu satışlarımız düştü. İşlerin pek tadı tuzu kalmadı. Okulların açılmasını dört gözle bekliyoruz. Tek umudumuz okul alışverişlerinde kasamıza para girmesidir. Aksi halde esnafın durumu içler acısı” dedi.


İmamzade Tekstil sahibi Hüseyin Biçer, kış sezonu ile birlikte işlerin normale döneceğini ifade etti.

Hüseyin Biçer – İmamzade Tekstil
“DÜĞÜNLER, SEKTÖRÜ CANLANDIRDI”


Kubbeli Caddesi’nde uzun yıllardır esnaflık yapan İmamzade Tekstil sahibi Hüseyin Biçer; bayram öncesi olduğu gibi bayram sonrası da çok verimli geçtiğini söyledi.
Biçer; “İşlerimiz çok şükür iyi durumda. Düğün sezonu olmasından kaynaklı satışlarımız yükseldi. Gerek Ramazan Bayramı’ndan önce, gerek bayramdan sonra düğün yapan vatandaşlarımız, sektörü hareketlendirdi. Bu durumun Kurban Bayramı’na kadar devam edeceğini düşünüyorum. Ardından kış sezonunun başlaması ile birlikte işlerimiz tekrar normale dönecektir” açıklamasında bulundu.


Saray Giyim Mağaza Sorumlusu Burcu Çiçek (sağda), sektörde yaşanan durumu değerlendirdi.

Burcu Çiçek - Saray Giyim
“ÇARŞIDAKİ HAREKETLİLİK DÖNEMSEL”


Saray Giyim Mağaza Sorumlusu Burcu Çiçek de, yaz sezonu ve düğün mevsimi olmasından kaynaklı giyim sektöründe hareketlilik yaşandığını fakat çarşıda gözlenen bu durumun dönemsel olduğunu söyledi.
Yılın sadece belirli aylarında ticari canlılık yaşadıklarını ifade eden Çiçek, “Çarşının kalabalık olması esnafının işlerinin iyi olduğu anlamına gelmiyor. Sanayiciden tüccara, perakendeciden esnafa kadar herkes ülkenin siyasi belirsizliğinden etkileniyor. Hükümetin henüz kurulamamış olması iş piyasasına da yansımış durumda. Sektörde siyasi belirsizlikten kaynaklanan genel bir durgunluk var. Geçen yılla kıyaslanacak olursa, satışların aynı seviyede seyrettiğini söylemek mümkün. İnsanlar sadece mecburi ihtiyaçlarını almakla yetiniyorlar” dedi.


Osmanlı Ticaret Mağaza sahibi İhsan Poyraz, bu sezon pek yoğunluk yaşamadıklarını belirtti.

İhsan Poyraz - Osmanlı Ticaret
“YOĞUNLUK BEKLENTİNİN ALTINDA”

Osmanlı Ticaret Mağaza sahibi İhsan Poyraz, yaz sezonunun beklenilenin aksine pek yoğun geçmediğini ifade etti.
Düğün sezonunun başlaması ile birlikte kısmen de olsa işlerinin açıldığını belirten Poyraz, “7 Haziran Seçimleri öncesi işlerimiz durgunken, seçim sonrası çarşı hareketlendi. Fakat yaz sezonu beklediğimiz kadar yoğun geçmedi. Tablonun geneline bakacak olursak, işlerimiz durgun diyebiliriz. Kazancımız düştü, masraflarımız yükseldi. Küçük ve orta ölçekli tüm esnafın da aynı durumda olduğunu düşünüyorum” dedi.

(Onur MÜLAZIM)
Editör: TE Bilisim