TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre Ekim ayı tüketici enflasyonu (TÜFE) bir önceki aya göre % 2.67, Aralık ayına göre ise % 22,56 oranında arttığını belirten Hayati Çam, Temmuz ayında memur ve emeklilerine verilen % 3,5 artışın dönemin bitmesine iki ay kala eridiğini, Ekim sonu itibariyle memur ve emeklileri % 8,76 oranında alacaklı hale getirdiğini kaydetti. MEMURLAR YOKSULLAŞIYOR

Memurların aylıklarına son olarak Temmuz ayında artış yapıldığını hatırlatan Hayati Çam, Ekim ayı enflasyonunun % 2,67 olarak açıklandığını, Temmuz-Ekim dönemindeki toplam kümülatif enflasyon kaybının ise % 12,26 olduğunu anlattı.

TOPLU SÖZLEŞME REVİZE EDİLMELİDİR

Açıklanan TÜİK oranları, yılın ilk on ayında % 22,56’ya yükselen enflasyon oranın 2018 yılı için öngörülen % 20.80’lik enflasyon hedefini aşmasıyla görüşülmekte olan bütçe teklifi rakamlarının gerçekçi olmadığını ve revize edilmeleri gerektiğini ortaya koyduğunu belirten Çam, “Yüksek enflasyon, memur ve emeklilerin sadece satın alma gücünü azaltmakla kalmamakta, yoksulluk riskinin tabanını genişletmektedir.

Hükumet ile imzalanan ve artık geçerliliğini yitiren 4. Dönem Toplu Sözleşmesi süratle revize edilerek, 2018 yılının ikinci altı ayındaki kayıplarını karşılamak üzere memurlara ikramiye şeklinde telafi ödemesi yapılması zaruret haline gelmiştir.

Toplu sözleşmenin % 5 oranındaki enflasyon tahminine göre imzalanan 2019 yılına ilişkin bölümü, tutmayacağı şimdiden belli olan % 15,9 oranındaki enflasyon öngörüsündeki muhtemel sapma dikkate alınarak revize edilmelidir.

Memur ve emeklilerin enflasyon kayıplarının karşılanması, piyasada canlanma meydana getirecektir. Zira memur ve emeklilerine yapılacak ödemeler anında piyasaya dönecek, piyasa hareketlenecektir.

Kayıtdışı ekonominin önlenmesi için çalışmalar yürütülürken memur ve diğer ücretlilerin vergi yükünün azaltılması, hafifletilmesi gerekmektedir” dedi. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim