Makina Mühendisi, oğul İsmail Alapala, 1970’ler boyunca yurt içine makina satışı ile devam eden faaliyetlerini, 1980’lerde ihracata yöneltti. Yugoslavya ve İtalya’ya ilk ihracatlar gerçekleştirildi. 1984 yılında da Ürdün’e ilk anahtar teslimi fabrika kuruldu.

Alapala Makina, sonraki süreçte, Çorum’un kurumsallaşmaya ve AR-GE’ye önem veren, gelişmeye ve yeniliklere açık bir sanayi kuruluşu olarak sürekli çıtasını yükseltti. Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Alapala’nın yanısıra, Başkan Yardımcısı olan oğlu Görkem Alapala da, sektörde sürekli adını duyuran bir “aktör” haline geldi.

Ekonomist World Class Dergisi’nin 26 Şubat 2017 tarihli sayısında, Alapala’nın, değirmen makinaları üretiminde dünya ikincisi olduğu, yurt içinde ve dışında 600’ün üzerinde fabrika kuruluşunu gerçekleştirdiği, 5 binden fazla fabrikada makinalarının çalıştığı duyuruldu.

Alapala Makina, artık, üretiminin yüzde 95’ini ihraç eder duruma gelmişti ve ihracatı 40 milyon dolar, cirosu 250 milyon lira düzeyine ulaşmıştı. Çorum Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikada robot teknolojisi dahil, sürekli ileri teknolojilere geçiliyordu.

Alapala ayrıca, Türkiye’nin Ar-Ge’ye en çok bütçe ayıran şirketlerinin yer aldığı Ar-Ge 250 Listesi’ne girmeyi de başarmıştı. Çorum’da Kurumlar Vergisi rekortmenler listesinde de istikrarlı bir biçimde her yıl yer alan Alapala, en son Kasım 2017’de açıklanan listede yine 4. sırada bulunuyordu.

Büyüme, teknoloji yenileme ve dünyaya açılma adına 2017 yılını da başarıyla geride bırakan Alapala Grubu’nun Başkanı İsmail Alapala, böylelikle, ÇORUM HABER Yazı İşleri Servisi’nin geleneksel değerlendirmesi sonucu, 2017 yılı için “Çorum’da Yılın Adamı” unvanına hak kazandı.

Kurumlar Vergisi’nde sürekli rekortmenler listesinde yer alan İsmail Alapala, Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın elinden plaketini alırken…

Editör: TE Bilisim