Panelin açış konuşmasını yapan İl Sağlık Müdürü İsmail Yücel, Çölyak hastalığı ve belirtileri konusunda bilgi verdi.
AK Parti Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt ise konuşmasında Çölyak’ın bir hastalık olarak değil yaşam tarzı olarak görülmesi gerektiğini ifade etti. Glutenden uzak durulması halinde hastaların diğerlerine göre daha konforlu bir hayat sürebileceğini kaydeden Kurt, Üniversitelerin de bu hastalık üzerinde çalışmalarının devam ettiğini vurguladı.
Panelin moderatörlüğünü yapan Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi dekanı Prof.Dr. Mete Dolapçı, hastalığın genetik olduğunu belirterek, kronik hastalıklar arasında en fazla görülen hastalıklardan birinin Çölyak olduğunu kaydetti. Önlemlerin alınması halinde sorunsuz bir hayat geçirilebildiğini söyleyen Prof.Dr. Dolapçı, ekmeğin hayatın bir parçası olduğunu ve glutensiz ekmek bulmanın bir sorun olduğu gibi bulunan ekmeği saklamanın da sorunlar arasında yer aldığını söyledi. Çölyak hastalığının tanısının konulamaması durumunda sıkıntı yarattığını anlatan Mete Dolapçı, verilere göre Türkiye’de 70 bin Çorum’da ise 600 kadar hasta olduğunun belirtildiğini ancak bunun kesin rakamları oluşturmadığını ifade etti.
Yapılan konuşmaların ardından Doç.Dr. Murat Kekilli, Yrd. Doç.Dr. Seçil Türksoy ve Yrd. Doç.Dr. Atakan Comba tarafından hastalıkla ilgili bilgiler verildi.
(Erkan BAYATLI)
Editör: TE Bilisim