5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü dolayısıyla KESK’e bağlı Eğitim-Sen Çorum Şubesi tarafından bir kutlama etkinliği düzenlendi. Önceki akşam Eğitim-Sen ofisinde düzenlenen etkinlikte şiir ve müzik dinletisi de sunuldu.
Kutlama etkinliğinde söz alan Eğitim-Sen Şube Başkanı Mehmet Öztürk, öğretmenlerin 5 Ekim’i hukuksuz ihraçlar ve açığa almalarla karşıladığını belirterek, “Sendikal faaliyetleri yasa dışı bir şekilde suç kapsamına almaya çalışan MEB’in zorlaması ile 20 bine yakın Eğitim Sen üyesi cezai yaptırımlar üzerinden yıldırılmaya çalışılmaktadır.” dedi.
12 Eylül darbesi sonrasındaki süreç de dâhil, geçmişte yaşanmış darbe dönemlerinde bile bu kadar yoğun ve kapsamlı bir öğretmen kıyımı yaşanmadığını vurgulayan Öztürk, “12 Eylül darbecileri 3700 öğretmeni ihraç ederken,15 Temmuz darbe girişimi sonrası ihraç edilen öğretmen sayıyı 28 bin 163’tür. 15 Temmuz darbe girişiminin başarılı olması halinde yaşanacak ne varsa, geçtiğimiz 2,5 ay içinde bire bir yaşanmakta, kamuda ve eğitimde yaşanan ihraçlar ve açığa alma uygulamaları ile 1 milyonu aşkın öğrencinin eğitim hakkı Hükümet-MEB işbirliği ile fiilen engellenmektedir.” diye konuştu.
Bir taraftan ihraçlar ve açığa almaların yarattığı mağduriyetlerin arttığını öte yandan sözleşmeli öğretmen atamalarında yapılan mülakat sınavlarındaki adaletsiz değerlendirmeler ve yandaş olmayanların ötekileştirilip dışlandığı tehlikeli bir süreç yaşandığına dikkat çeken Öztürk, “5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü, bizler için sadece “kutlanan” bir gün değil, tüm eğitim ve bilim emekçilerinin uluslararası alanda birlik, dayanışma ve örgütlü mücadelenin simgesi olan evrensel bir gündür. İçinde bulunduğumuz bütün olumsuz koşullara, sendikal faaliyetlerimizi baskı alıntına alma girişimlerine, darbeci zihniyetin eğitime yönelik dayatmacı politikalarına karşı örgütlü mücadelemizi sürdüreceğimiz bilinmelidir.
Eğitim Sen olarak, dayatılan her türlü haksız ve hukuksuz uygulamanın eğitim ve bilim emekçilerinin birleşik, örgütlü mücadelesiyle kırılabileceğine inanıyor, yaşadığımız tüm olumsuzluklara rağmen öğretmenlerimizin, eğitim ve bilim emekçilerinin 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nü kutluyoruz.” ifadelerini kullandı. (Recep SERBES)
Editör: TE Bilisim