Yevmiye defteri kapanış onayının Haziran sonuna kadar yaptırılmaması halinde 5 bin 209 TL ceza uygulanacağını kaydeden Doğan, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
“Türk Ticaret Kanunu’nun 6455 sayılı Kanun’un 78. maddesiyle değiştirilen 64. maddesinde, yevmiye defterinin kapanış onayının izleyen faaliyet döneminin altıncı ayının sonuna kadar, notere yaptırılması gerektiği, 562. maddesinde ise gerekli onayları yaptırmayanların idari para cezasıyla cezalandırılacağı, hükmü yer almaktadır.
Bu çerçevede, 2015 yılı yevmiye defterinin kapanış onayının Haziran ayı sonuna kadar yaptırılması gerekmektedir.
Öte yandan, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nun 222. maddesi hükmü çerçevesinde, ticari defterlerin ticari davalarda delil olarak kabul edilebilmesi için, kanuna göre eksiksiz ve usulüne uygun olarak tutulmuş, açılış ve kapanış onayları yaptırılmış ve defter kayıtlarının birbirini doğrulamış olması şart olduğundan, defterlerin kapanış onaylarının yaptırılması ayrıca önemlidir.
Vergi Usul Kanunu’nda ticari defterlerin kapanış tasdiklerinin yaptırılması gerektiğine ilişkin bir düzenleme yoktur. Dolayısıyla, kapanış tasdiki yaptırılmamasının Vergi Usul Kanunu açısından bir müeyyidesi bulunmamaktadır.
Yevmiye defterinin kapanış onayının yaptırılmaması halinde, Türk Ticaret Kanunu gereği 5.209 lira idari para cezası kesilecektir.
Bu nedenlerle noterlerdeki iş yoğunluğu da göz önüne alınarak ayın son günleri beklenmeden tasdik işlemlerinin bir an önce yaptırılmasını önemle hatırlatmak isterim.” (Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim