27 Mart 2018 tarihli mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7103 sayılı Kanunla çok sayıda Kanunda değişiklikler yapıldı. Vergiye ilişkin değişiklikler aşağıda özet halinde açıklanmaya çalışılmıştır:

1. Gelir Vergisi Kanunu'nun 9. maddesine eklenen hüküm ile elektrik enerjisi üretiminin teşvik edilmesi amacıyla, sahibi oldukları veya kira ile kullandıkları meskenlerde, lisanssız yürütülebilecek faaliyetler kapsamında kurdukları çatı ve cephe uygulamalı yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı ve kurulu gücü azami 10 kW (10 kW dahil) olan elektrik üretim tesisinden ürettikleri elektrik enerjisini son kaynak tedarik şirketlerine satan gerçek kişiler gelir vergisinden muaf esnaf kapsamına alındı.

2. İşverenlerce, kadın hizmet erbabına kreş ve gündüz bakımevi hizmeti verilmek suretiyle sağlanan menfaatler ile işverenlerce bu hizmetlerin verilmediği durumlarda ödemenin doğrudan bu hizmetleri sağlayan gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerine yapılması şartıyla, her bir çocuk için aylık, asgari ücretin aylık brüt tutarının %15’ini aşmamak üzere gelir vergisi istisnası getirildi.

3. Asgari geçim indirimi uygulamasında artan oranlı gelir vergisi tarifesi dolayısıyla meydana gelen azalmanın önlenmesine yönelik düzenleme yapıldı.

4. Gelir Vergisi Kanunu'nun 61. maddesine eklenen hüküm ile hizmet sözleşmesi sona erdikten sonra karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları gibi çeşitli adlar altında yapılan ödemeler ve yardımların vergi uygulamasında ücret olduğu belirtildi.

Yapılan değişiklik ile ikale sözleşmesine istinaden hizmet erbabına muhtelif adlar altında yapılan ödemelerin ücret geliri kapsamında verginin konusuna girdiği vurgulanmak suretiyle vergisel uyuşmazlıkları önüne geçilmeye çalışılmıştır.

5. Kamu kurum ve kuruluşları tarafından ilgili kanunlarına istinaden mükelleflerden talep edilebilen ve bu kurum ve kuruluşların görevlerinin ifası için zorunlu ve süreklilik arz eden bilgilerin, bu kurum ve kuruluşlara verilmesinin vergi mahremiyetinin ihlali sayılmayacağına yönelik yasal düzenlenme yapıldı.

6. Vergi Usul Kanununa eklenen hüküm ile gıda veya ilaç gibi bozulma, çürüme veya son kullanma tarihinin geçmesi gibi nedenlerle imha edilmesi gereken emtianın emsal bedelinin, takdir komisyonu karan olmaksızın mükelleflerce değerlemesinin yapılabilmesine ve bu sayede uzun idari prosedürlere gerek kalmaksızın mükelleflerin uğradıkları zararları gider yazabilmelerine olanak sağlandı.

7. Vergi Usul Kanuna eklenen hüküm ile yatırım teşvik belgesi kapsamında yatırım yapan tam mükellef sermaye şirketleri, işe başladıkları hesap dönemini takip eden hesap döneminin sonuna kadar sermaye olarak yurtdışından getirilen yabancı paralar için yapacakları döviz değerlemesini vergi matrahına ilave etmeksizin özel bir fon hesabında takip edebilecekler. Söz konusu düzenlemeden 27.03.2018 tarihinden sonra kuruluşları tescil edilen sermaye şirketleri yararlanabilecek.

8. VUK'un 353. maddesinde yapılan değişiklik ile fatura, gider pusulası, müstahsil makbuzu, sevk irsaliyesi vb. belgelerin elektronik belge olarak düzenlenmesi gerekirken kağıt olarak düzenlenmesi hali özel usulsüzlük cezası kapsamına alındı.

9. Vergi Usul Kanunu kapsamında kesilen usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında, Kanunun 376. maddesinde yer alan şartlara uyulması kaydıyla kesilen cezanın yarısı oranında indirim uygulanması yönünde değişiklik yapıldı. Daha önce bu indirim üçte bir oranında uygulanmaktaydı.

10. 27.03.2018 tarihinden önce tarhiyat öncesi uzlaşma talep edilenler hariç olmak üzere usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları tarhiyat öncesi uzlaşma kapsamından çıkarıldı.

(SÜRECEK)