30 Haziran tarihinde yeni bir kanun yayınlandı, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu. Bu kanun ile işletmelerimiz zorunlu bir kapsam dahiline daha alındı. Nedir mi? bundan böyle ya işletmeler, doktor, hemşire, iş güvenliği uzmanı çalıştıracak yada bu hizmetleri dışarıdan alacak.

Bu kanunun çıkartılmasındaki asıl amaç iş kazaları önlenmesidir. İş kazası oluşturması muhtemel risklerin belirlenerek bu alanlarda azami önlemin alınmasını sağlamak amacıyla bu düzenleme yapılmıştır.

Bu kapsamda işverenlerimiz işletmelerinde neler yapacaklar, yapmazlar ise cezaları neler olacak bir bakalım;

İş sağlığı ve güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi ve diğer sağlık personeli görevlendirilir. Bu hizmetin tamamını veya bir kısmını işyeri bünyesinde sağlayamayacak ise, dışarıdan hizmet şeklinde alabilir. Bu görevlilerin istihdam edilmememsi veya dışarıdan hizmet şeklinde alınmaması halinde, n her ay, uzman için 5.000 TL, hekim için 5.000 TL, diğer sağlık personeli için 2.500 TL ceza ile maruz kalacaktır.

Görevlendirdikleri kişi veya hizmet aldıkları kurumların çalışabilmeleri için gerekli araç, gereç, mekan ve zaman gibi gerekli tüm ihtiyaçları karşılar. Bu zorunluluğa uyulmadığı zaman 1.500 TL ceza ödemek durumunda kalır.

İş yerlerinde sağlık ve güvenlik hizmetlerini yürütenler arasında iş birliği ve koordinasyon sağlar. Aksi halde 1.500 TL ceza öder.

Risk değerlendirmesi yapmak yada İş Sağılığı Güvenliği Uzmanlarına yaptırmak, eğer bu değerlendirme yapılmaz ise 3.000 TL ceza, ayrıca yapılmayan her ay için 1.500 TL ceza ile karşı karşıya kalacaklarıdır.

Bünyelerinde çalıştırdıkları yada dışarıdan hizmet olarak satın aldıkları, iş sağlığı ve güvenliği uzmanları tarafından belirlenen, iş yerinde güvenlikle ilgili risklerin önlenebilmesi için, eğitim ve bilgi vermesi dahil her türlü tedbiri almak, araç gereçleri temin etmek, sağlık ve güvenlik tedbirlerini değişen şartlara uygun hale getirecekler, bu işlemlerin yapılmaması durumunda 2.000 TL ceza ödemek zorunda kalacaklardır.

Alınan tüm önlemlerin çalışanlar tarafından iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyulup uyulmadığının denetimini sürekli yapmak, var ise uygunsuz durumları gidermek. bu işlemlerin yapılmaması durumunda 2.000 TL ceza ödemek zorunda kalacaklardır.

Ne zaman bu hükümler İşleyecek?

Kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerleri için 30.06.2014

50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli iş yerleri için 30.06.2013

50 ve üzeri işçisi olan her iş yerleri için 30.12.2012

Yukarıdaki hükümlere uyulmaması halinde uygulanacak cezalar bakıp bir bu eksikti, nasıl bu yüklerin altından kalkacağız diyen sesleri duyar gibiyim. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımızın önümüzdeki günlerde ilimize gelmesini fırsat bilip aşağıdaki taleplerde bulunmamız gerektiğine inanıyorum.

Daha önce bazı hocalarımızın da yazdığı gibi, apartman kapıcılarını da kapsama alan bu düzenleme işverenleri ciddi maliyet altına sokacaktır. Bu nedenle 50 ve altında işçi çalıştıran işyerleri kapsam dışına çıkartılmalıdır.

Cezalar en asgariye çekilmelidir.  Toplamda 100 binlere varan cezalar ortaya çıkabilir.

İş Sağlığı ve Güvenliği hizmetini dışarıdan satın alacak işletmeler için yılda bir kez alınması sağlanmalıdır. Sürekli bir hizmet anlaşmasının anlamı yoktur.

Global ekonominin çok büyük sıkıntılar içinde olduğu şu yıllarda, işletmeleri maliyet altına sokan bu türden sıkı düzenlemeler, uluslar arası piyasalarda rekabet gücümüzü azaltmaktadır.

Avrupa’nın düştüğü ekonomik duruma düşmemek dileklerimle.