05.05.2016 tarihli 29703 sayılı resmi gazetede yayınlanan bir yasal düzenleme ile Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli konaklama tesisleri yurt dışından 750.000 dolar ve üzeri döviz sağlamaları şartı ile "ihracatçı" sınıfına dahil edildi ve sınıfa dahil olmaları ise bu iletmelere kredi finansmanı imkanı sağladı.
İlimizde Kültür ve Turizm Bakanlığından belge almış konaklama tesislerinin var olması beni konuda hakkında bilgilendirmek maksadı ile açıklama yapma gereğini ortaya çıkardı.
Özellikle son aylarda ortaya çıkan uluslararası bazı ülkeler ile yaşanan ekonomik ve sosyal sıkıntılar sebepleri ile turizm sektörünün sıkıntıya girdiği tüm kamuoyu tarafından bilinmektedir. Ayrıca, turizm işletmelerinin işçi ve işletme maliyetlerinin yüksek olması ve sabit giderlerinin müşteri olmasa dahi devam ediyor olması turizm işletmelerini zaten bir finansman sorununa itmektedir.
İşte bu nedenle, Ülkemizin coğrafi yapısı ve turizm gelirlerinin ülkeye sağladığı katma değer de göz önüne alınarak turizm işletmelerine yönelik bir kredi tesis edilmiştir.
Bu destek ile, turizm işletmelerinin, yurtdışından getirilen turistlere yurtiçinde verilen her türlü konaklama, yeme-içme, ulaşım, yurtdışı tanıtım ve pazarlama vb. hizmetleri karşılığında 750.000 dolar ve üzeri döviz sağlamaları halinde turizm işletmeleri getirilen bu kredi imkânından yararlanacaklardır.
Kredinin özelliklerine bakacak olur isek, geri ödeme vadesi; Türk Lirası kredilerde azami 360 gün, Döviz kredilerde ise 720 gün olarak belirlenmiş, işletmelerin kullanacağı azami kredi limiti ise, Türk Lirası yada Döviz kredilerinin anapara toplamı 25 Milyon Doları şeklinde tespit edilmiştir. Alınan kredi için verilecek teminatlar ise, Kredi garanti fonu kefaleti, banka teminat mektubu, Devlet iç ve dış borçlanma senetleri teminat olarak kabul edilecektir.
Ayrıca bu krediyi kullanacak işletmelerden, vergi resim harç istisna belgesi kapsamında kullandırılan kredilerde, geri ödeme aşamasında tahakkuk eden faiz tutarının %5’i oranında alınan Banka Sigorta Muamele Vergisi (BSMV) tahsil edilmeyeceği istisnai bir hüküm olarak getirilmiştir.
Yukarıda bahsettiğim krediden yararlanmak isteyen turizm işletmeleri Türk Eximbank Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulunabileceklerdir. Yani kredinin verilmesi ve diğer hususlar ile tüm işlemler Türk Eximbank Genel Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır.
Başvuruda bulunmak isteyen işletmelerimiz, kredinin ilk başvurusunun nasıl yapılacağı ve izlenecek yol için Türk Eximbank'ın internet sitesinden yararlanabilirler.