Çorum’da iki adet kentsel sit alanı ve 15 adet de doğal anıt yer aldığını söyleyen Meteoğlu, “Osmancık ilçesi Adatepe mevkii tarihi Tekke Sokak üzerinde15 adet Menengiç (pistacia terebanthis) ağacı “Anıt Ağaç” olarak tescil edilmiştir. İlimizde şu ana kadar tespitli veya tescilli herhangi bir tarihi sit alanı bulunmamaktadır” dedi.

İl Genel Meclisi’ne sit alanları ile ilgili verilen önerge uyarınca Turizm Komisyonu’nun hazırladığı raporu Abdullah Meteoğlu üyelerin bilgisine sundu.

Sit ilan edilen alanlarda kesin inşaat yasağı getirilerek korunması gerekli kültür ve tabiat varlıklarının hazine ile kurumlara ait olanların Bakanlık izni olmadan gerçek ve tüzel kişilere satılamayacağını ve hibe edilemeyeceğini söyleyen Meteoğlu, gerçek ve tüzel kişilere ait tescilli korunması gerekli taşınmazların ise satış kısıtlaması olmadığını açıkladı.

İlimizde Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü bulunmadığını söyleyen Meteoğlu, Çorum’un bu konuda Ankara 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne bağlı olduğunu sözlerine ekledi.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim