ÇÜRÜMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER:
Toprağın cinsi.
Toprağın kuru veya nemli olması.
Havanın kuru veya nemli olması.
Cismin hava ile teması olmaması ve toprağın kuru olması çürümeyi daha da uzatır.
Bazı topraklarda bulunan mineraller cismi korur.
*
GELELİM PİLLERE:
ÜÇ PORSİYON PİL
Hatırlayacağınız gibi Eski Belediye Başkanı Sayın TURAN ATLAMAZ Ankara’nın verdiği talimat üzerine ATIK PİL TOPLAMA kampanyası başlattı. Bir lokantacı arkadaş
“Otuz pil getirene bir porsiyon köfte ” sloganı ile bu kampanyayı destekledi. < Ki sivil toplumlar ve kişiler her zaman Devlete ve Belediyeye bu şekilde yardımcı olmalı > Ben 1996 den beri hiçbir pili atmamış saklamıştım. Elimde 94 tane pil vardı. Yani bu, üç porsiyon köfte demekti. Daha kampanya başlar başlamaz kimin elinde <üç porsiyon pil> olabilirdi? Ama benim vardı. Arkadaşlarımla birer porsiyon köfte yiyerek bu kampanyayı desteklemek çok güzel olacaktı. Fakat işi kendi karnımızı doyurmak olarak görmediğim ve asıl amacım kampanyayı duyurmak ve desteklemek olduğu için olduğu için, Belediye Başkanı Sayın Atlamaz’ı da bu yemeğe davet ettik. Sağ olsun (kulakları çınlasın) bizi kırmadılar ve soframızı şereflendirdiler.
Tabi bu kampanya hiç durmaması gereken, kıyamete kadar sürmesi gereken bir olaydır. Ben 15-16 senedir hiçbir pili çöpe atmam. Bana eski pillerinizi verin diye komşulara da duyurdum. Şu anda 200 ye yakın fazla pil biriktirmiş durumdayım.
Zaten Belediye son yıllarda ÇÖP TOPLAMA VE ATIKLAR HUSUSUNDA çok iyi şeyler yaptı, yapıyor. Bunları halkımız da bilsin diye arz etmek istiyorum.
*
PİLLER HAKKINDA BİLMEDİKLERİMİZİ DE SIRALAYIP YAZIMIZA SON VERELİM
-I- ELEKTRİK ENERJİSİ PİLDEN 35 KAT UCUZDUR. YANİ DİĞER BİR SÖYLEYİŞ İLE PİLLER ŞEBEKE ELEKTRİĞİNDEN 35 KAT PAHALIDIR. PİLLER, AĞIR VE HAFİF METALLERDEN OLUŞUR. AĞIR METALLER: CIVA ve KADMİNYUMDUR. ALKALİ ADI VERİLEN HAFİF METALLER İSE LİTYUM-SODYUM- POTASYUM VE SEZYUM- GİBİ TAMAMEN ZEHİRLİ MADENLERDİR. İÇERİĞİ MİNERAL OLDUĞU İÇİN
PİLLERİN - TABİATTA ZARARLI ETKİSİ 800-1000 SENE – SÜRMEKTEDİR.
-II- PİLLERİN, TABİATTA BİTKİ ÖRTÜSÜNE, HAVA, KARA VE DENİZ HAYVANLARINA VE DOLAYLI OLARAK BUNLARI TÜKETEN <İNSANLARA> VERDİKLERİ ZARAR RADYASYONDAN DAHA KALICI VE ÖLDÜRÜCÜDÜR!
-111- AYNI CİHAZIN ELEKTRİKLİSİ VEYA ADAPTÖRLÜSÜ VARSA ONU TERCİH EDİNİZ. EĞER CİHAZIN ADAPTÖRÜ YOKSA ADAPTÖR TAKTIRINIZ. ZİRA ŞEBEKE ELEKTRİĞİ, PİLDEN 35 KAT UCUZDUR.
-IV- EN TEMİZ ENERJİ OLAN ELEKTRİĞİN BİLE ÇEVREYE ZARARLI OLDUĞUNU BİLİNİZ. KULLANMADIĞINIZ CİHAZLARI PRİZDEN ÇIKARINIZ. FİŞTEN ÇEKİLMEYEN CİHAZLARIN YAYDIĞI RADYASYON, HEM HAVANIN OKSİJENİNİ TÜKETMEKTE, HEM İNSAN BİYOLOJİSİNE ZARAR VERMEKTEDİR.
-V- ASLA AKMIŞ PİLLERE ELİNİZİ SÜRMEYİN! ASLA TÜKETTİĞİNİZ PİLLERİ ÇÖPE ATMAYIN! Zira bir adet orta boy pil, 100 m2 toprağı veya 800 ton suyu zehirlemektedir. BİTEN PİLLERİ EVİNİZDE AYRI BİR KAPTA SAKLAYIN VE KIRMIZI TOPLAMA KUTULARINA ATIN. ERİYEN AKAN PİLLERİN ÇÖZÜNEREK BUHARLAŞARAK HAVAYA SALDIKLARI ZEHİRLİ GAZLAR AKCİĞER KANSERİNE VE ASTIMLARA SEBEP OLMAKTADIR.
-VI- ASLA AKAN VE KALİTESİZ PİL KULLANMAYIN. PİL KULLANMAK ZORUNDA İSENİZ MUTLAKA DOLABİLEN VE ÜZERİNDE ÇEVRECİ İŞARETİ “YEŞİL YAPRAK” OLAN PİLLERİ TÜKETİN.
UNUTMAYINIZ PİL ZARARLARI BÜTÜN PİLLER İÇİN GEÇERLİDİR. ÜSTELİK KALİTESİZ, UCUZ PİLLER KULLANILIRSA ZARARI SATIN ALDIĞINIZ ANDAN İTİBAREN BAŞLAR. UCUZ PİLLERİN ASLINDA EN PAHALI PİLLER OLDUĞUNU BİLİNİZ!
-VII- ÇÖP, ÇOK KÖTÜ, BAŞ BELASI BİR ATIK DA OLABİLİR; İYİ BİR KAZANÇ KAPASI DA.
-BİTTİ-