Peki, bu 200 küsur kitabın hepsinin konusu ne olabilirdi? Tahmin edin lütfen. Bir ipucu vereyim. Hepsinin konusu aynıydı.

…?

…?

Mehmet Âkif Ersoy

&

Çok önemli bir şey arz etmek istiyorum!

-1-Çok mühim ve kaliteli 5019 adet kitabını 9 Eylül Üni. Demirci Edebiyat Fak.sine bağışladığını söyledik.

-2-Bu defa 10.000 kitabını Çorum Belediyesine yani Çorum halkına bağışladı. Bu da güzel. -(Bu arada Sayın Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’a ve yardımcı olan personele, gösterdikleri yakın alâkadan dolayı teşekkür ederim-)

Dostlar yemin ederek bilgilerinize arz ediyorum. 5019 kitap diyoruz, 10.000 kitap diyoruz. Daha evinde kaç kitap kaldı bilmiyoruz. Söylemesi, yazması bir satırlık, iki cümlelik laf. Bitti mi. Hepsi bu mu? Hayır.

Lütfen iki oda çakılı kitap düşünün. Hepsi seçme, özel kıymete haiz eserler.

Ayrıca biliyorum ki, Mehmet hocam geçmiş şu elli yıl içinde, talebe, asistan, akademisyen olarak yüzlerce kişiye bu kıymetli kitaplarından hediye etti. Bu kitap yoluculuğunun meşakkatini anlatmaya çalışıyorum. Dahası da var. Ağırlığı bir tondan fazla, adedi 15.000 den fazla kitabın her ev taşınmasında nasıl yapıldığını sizin hayâl gücünüze bırakıyorum. Zira ben anlatırken yorulurum.

Tatlısu kardeşim gibi kitap hastaları, ehli kitap zatların yolu uzun ve geniştir. Çünkü onlar sırtında bir derya vardır.

&

biraz da nicelikten, kemiyetten, maddecilikten çıkalım da işin niteliğine, keyfiyetine, manevî cephesine ve parasal kıymetine bakaım. Meselâ, bunca kitabın parasal değeri nedir?

Parasal değerinin hesabı çok kolay. Günde bir paket sigara içenin ayda masrafını biliyorsunuz. Bunu elli senenin 600 ayı ile çarpın lütfen.

Ne çıktı?

Ooo, ..! Vay be! filan demeye başladınız, değil mi?

Sizi temin ederim ki, Mehmet Tatlısu kardeşim, bir kere bile aklından bu kitaplar şu kadar para eder diye geçirmedi. Vallahi aklının ucundan bile geçmedi.

Fakaaaat!

Adım gibi biliyorum ki, ciğerinin köşesi yandı. Dedik ya biraz evvel. Ehli için kitaplar, organları gibidir. Mehmet Tatlısu diri diri organlarını bağışladı!

Lâkin öte yandan da sevindi. Öyle değil midir, organ bağışlamak hayat kurtarır. Seviniyor çünkü o kitaplar başka kitap ehillerine yarayacak. Sadece Çorumlu değil. Türkiye okuyacak. Çünkü Tatlısu Holding halka açıldı.

Tatlısu Kardeşim bütün kalbimle seni tebrik ederim. Veli Paşa hanında MEHMET TATLISU KÜTÜPHANESİNDE BÜTÜN ORGANLARINLA KIYAMETE KADAR YAŞACAKSIN. 7 Şubat 2022- Çorum