18-24 Mart Müzeler Haftası kutlama etkinlikleri kapsamında ilimize gelen Japon Sanat Tarihçisi ve Müze Uzmanı Prof. İsao Nakayama, “Japonya’da Müzeler ve Deprem” konulu bir konferans verdi.
Çorum Müzesi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru, AKP Çorum 3. Sıra Milletvekili Adayı Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt ile Yozgat, Amasya, Samsun, Tokat, Çankırı ve Kastamonu’dan müze uzmanları katıldı.
Çevirmen Jıca Yoshikoozawa’nın aracılığıyla bir sunum yapan Nakayama, müze koleksiyonlarını tehdit eden deprem ve depremin yarattığı hasara karşı alınması gereken önlemlerden bahsetti.
2 ay önce Türkiye’ye geldiğini ve müzeler hakkında araştırmalar yaptığını ifade eden Sanat Tarihçisi Prof. İsao Nakayama, Türkiye’deki müzecilik faaliyetine ise çok şaşırdığını söyledi.
Japonya’daki müzelerin çalışma prensibi hakkında çeşitli bilgiler vererek konuşmasına başlayan Nakayama, Japonya’da kültürel eserlere çok değer verildiğini, çizilmesin ve kırılmasın diye de eserlerin özenle incelendiğini ifade etti.
Nakayama, “Japonya’daki müze görevlileri tarihi eserlerle ilgilenirken, kendi üstündeki ceketi, kravatı, kol saatini ve her türlü aksesuarı çıkartmak zorundadır. Ellerimizi yıkamadan kesinlikle tarihi eserlere dokunmayız” dedi.
Japonya’daki üniversitelerde “Tarihi eserlerin sergilenmesi konulu” derslerin okutulduğunu belirten Prof. Nakayama, “Biz Japonlar, tarihi eserlerin çizilmesinden ve hasar görmesinden çok korkarız” diyerek tarihi eserlere ne kadar çok önem verdiklerini ifade etti.
Türkiye’ye ilk geldiğinde Ankara’daki müzeleri ziyaret ettiğini ve karşılaştığı tablo karşısında çok şaşırdığı belirten Nakayama, “Türkiye’deki müzelerin yeni teknoloji ile donatılmış olduğunu gözlemledim. Fakat eserlerin birçoğu yüksek raflarda sergileniyor. Herhangi bir deprem ya da doğal bir afet olduğunda düşerek kırılmasından endişe duyuyorum” diye konuştu.
Kültürel mirası kurtarma ve hasar önleme çalışmaları hakkında da çeşitli bilgiler veren Prof. Nakayama, 2011 yılında Japonya’da meydana gelen depremden örnekler vererek, hasarın boyutunu katılımcılarla paylaştı.
(Onur MÜLAZIM)
Editör: TE Bilisim