ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE DERGİSİ ÜZERİNE

Genel merkezi Ankara'da bulunan “Atatürkçü Düşünce Derneği”, 2 yıldan beri bir de "Atatürkçü Düşünce" adıyla bir düşün dergisi çıkarmaktadır. Mart 1996’da çıkan 23. sayısı yine birbirinden nitelikli, oldukça güzel yazılarla dolu.

Parlak, 1. hamur kağıda basılı derginin kapağında Ressam Wilhelm Victor Krausz'un 1916'da yaptığı, Mustafa Kemal'i, Çanakkale Savaşları’nda gösteren bir portresi yer almış.

İç kapakta, ADD kurucu üyelerinden Prof. Dr. Anıl Çeçen ve Lerzan Akyollu tanıtılmış.

Derginin ilk yazısında ayın yorumunu ADD Genel Başkanı M. Suphi Gürsoytrak yapmış. Şöyle demiş yazısının girişinde:

"Mart ayı devrim tarihi bakımından en önemli aylardan biridir. Zira burada tüm devrimlerin temelini oluşturan laiklik (Hilafetin kaldırılması ve Osmanlı hanedanının T.C. toprakları dışına çıkarılmasıyla 3 Mart 1924 tarih ve 431 sayılı yasa ile) yürürlüğe konması Şer'iye ve Evkaf vekaletlerinin kaldırılması (3 Mart 1924 tarih ve 429 sayılı yasa ile) ve de eğitim ve öğretim birliğinin sağlanması (3 Mart 1924 tarih ve 430 sayılı yasa) kabul edilen bu yasalarla sağlanmıştır..." diyerek mart ayı içinde gerçekleştirilen diğer önemli tarihi olayları da gündeme getirmiş.

"Sehven Unutulmuş" başlıklı yazı ADD Kurucu Üyesi Celil Gürkan'ın. Yazının özü kısaca şöyle:

Orta Anadolu illerimizden birisinde il genelinde bir seviye tesbit sınavı düzenlenir. 100 sorudan 20 tanesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersine ayrılırken, "Atatürkçülük ve Devrim Tarihi"nden tek bir soru sorulmaz. İlde yayınlanan gazetelerden biri olayın üzerine gidip, sorularda neden "Atatürkçülük ve Devrim Tarihi"ne yer verilmediği sorulduğunda Milli Eğitim Müdürlüğü'nün yanıtı oldukça düşündürücüdür.

Açıklamayı olduğu gibi veriyoruz:

"...İl Milli Eğitim Müdürlüğü seviye Tesbit Sınavı Soru Hazırlama Komisyonu üyelerine her dersten 20' şer soru hazırlama emri verilmiş, ne var ki, bu emirde ortaokul 3. sınıf “Devrim Tarihi ve Atatürkçülük” dersi için komisyon oluşturulacağı "sehven unutulmuş" ve bu nedenle de "bu dersten sınavda soru sorulmamış" olup, "bunda bir kastın bulunmadığı anlaşılmıştır!.."

ADD Kurucu üyesi Mehmet Aldan "Çanakkale" başlıklı yazısın da, Türk tarihinin en büyük kara ve deniz destanının yaratıldığı, Çanakkale Savaşları'nın yapıldığı yerlerde yaptığı gezinin izlenimlerini etkileyici bir dille aktarıyor okuyucuya.

Çanakkale'de Truva Harabeleri’ni, askeri müzeyi, Piri Reis Müzesini, Çanakkale Harp Müzesi'ni, Arkeoloji Müzesini tanıtıyor. Sonra anıtlar... Çamburun, Mecidiye, Havuzlar, İlk Şehitler, Yahya Çavuş ve Çanakkale Şehitleri Anıtı...

"..Gelibolu Yarımadası'nda bizimle savaşan devletlerin anıtları... Bunlar, İngilizlerin Helles Anıtı ile Lonepine (Tekçam) Anıtı, Yeni Zelanda Anıtı, Anzak Anıtı ve Fransız Şehitliği'dir..."

"Bu anıtların konumları iyi, görünüşleri görkemli, bakımları kusursuzdur..." diyen Mehmet Aldan şöyle sonlandırmış yazısını:

"Ama bizim kafamızda yanıt bekleyen sorular vardı. Acaba ulus olarak şehitlerimize karşı görevlerimizi yapabilmiş, onlara layık olabilmiş, ruhlarını hoşnut edebilmiş miydik?

Bu sorulara "evet" demeyi ne kadar isterdik..."

"Demokrasi ve Sivil Toplum" yazısı ADD Genel Başkan Yardımcısı M. Tevfik Kızgınkaya'nın.

Demokrasinin, 2500 yıl öncesinden günümüze değin uzanan tarihsel süreç içindeki gelişimini ve biçimlenişini aktaran M. Tevfik Kızgınkaya, Mustafa Kemal Atatürk'ün demokrasi konusundaki görüşlerine de, şöyle vermiş yazısının bir bölümünde:

"Demokrasi (halkçılık): Demokrasi temeline dayanan hükümetlerde egemenlik halka, halkın çoğunluğuna aittir. Demokrasi ilkesi egemenliğin ulusta olduğu, başka bir yerde olamayacağını gerekli kılar. Bu yolla demokrasi ilkesi, siyasal gücün, egemenliğin kaynağına ve meşruluğuna dayanmaktadır..."

(SÜRECEK)