Kış hazırlıkları için kurutmalık sebze almak isteyen yurttaşlar bu hafta pazarda patlıcana 1 lira, yeşil biber ve domatese 1,5 lira, fasulye ve dolma bibere 2 lira, bamyaya ise 8-10 lira arasında ücret ödediler.

-Soldan sağa: Aşır Can, Erhan Çapkın, Yusuf Düzen, Yusuf Yeşil ve Yücel Ugürol, kurutmalık sezonunun başlamasıyla birlikte işlerin açıldığını ve bunun da kendilerini memnun ettiğini dile getirdiler.

“KURUTMALIK SEZONU YÜZÜMÜZÜ GÜLDÜRDÜ”

Tezgâhlarında domates, patlıcan ve yeşil biber gibi sebzeleri tüketicinin beğenisine sunan pazarcılar, kurutmalık sezonunun başlamasıyla birlikte pazarın yoğun bir trafik yaşadığını belirttiler.

Özellikle Ramazan ayını durgun geçirdikten sonra kurutmalık sezonunun imdada yetiştiğini kaydeden pazarcılar, işlerin açılmasından duydukları memnuniyeti dile getirerek, “Bilhassa ev hanımları, yaz sebzelerini kışa saklamak için alışverişlerini pazardan yapmayı tercih ediyor. Doğrusunu isterseniz, Ramazan ayı ve sonrasındaki birkaç haftalık durgunluğu atlatmış durumdayız. Kurutmalık sezonu çok şükür bizim de yüzümüzü güldürdü.” ifadelerini kullandılar.

-Ali Aksungur, şu an “yüksek” seyirdeki yumurta fiyatlarının önümüzdeki günlerde de bu seviyeni koruyacağını kaydetti.

“YUMURTA FİYATLARI, YÜKSELİŞİNİ KORUYACAK”

Cumartesi Pazarı’nda “Çiftlikten halka” taze yumurta satan Ali Aksungur, son günlerde artış gösteren yumurta fiyatlarının önümüzdeki birkaç hafta daha bu yükselişini koruyacağını iddia etti.

Çiftlik ve kümeslerde tavuk sayısının azalmasından ötürü yumurta fiyatlarının biraz yüksek seyrettiğini belirten Aksungur Yumurta sahibi Ali Aksungur, “Kümeslerdeki civcivlerin büyümesine kadar yumurta fiyatları düşüş eğilimine kolay kolay girmez.” dedi.

Buna rağmen marketlerde satılan aynı yumurtaların pazardan daha yüksek olduğuna dikkat çeken Aksungur, “Marketlerin 18 liradan sattığı aynı yumurtayı biz 14 liradan halkımıza sunuyoruz. Bakarsanız, ikisi de aynı çiftlik yumurtası… Market fiyatlarıyla kıyasladığımız zaman aynı yumurtaların bizde yüzde 20 daha ucuz olduğunu göreceksiniz.” ifadelerini kullandı.

Bu hafta Çarşamba Pazarı’nda yumurtanın 30’lu kolisi 10 lira ile 15 lira arasında değişti.

-Karaburunlu Ali Güneş, bamyanı yanı sıra yine kendi ürettiği dolma biber, fasulye ve yeşil biberleri de tezgâhında görücüye çıkarttı.

“TARLADAN HALKA, ORGANİK BAMYA”

İskilip’in Karaburun Köyü’nden gelerek Çarşamba Pazarı’nda tezgâh açan Ali Güneş, kendi ürettiği bamya, dolma biber, yeşil biber ve domatesleri satışa sunduğunu söyledi.

Ürünlerinin tamamen organik olduğunu vurgulayan Ali Güneş, aracısız bir şekilde “tarladan pazara” getirdiği sebzeleri direkt tüketiciye ulaştırdığını belirtti.

Yetiştirdikleri ürünlerin herkesin güvenle tüketebileceğini kaydeden Güneş, “Bizim sebzelerimizde herhangi bir ilaç ya da farklı bir kimyasal yoktur. Kendi soframızda nasıl güvenle yiyorsak, halkımız da tereddütsüz, gönül rahatlığıyla tüketebilir. Zaten sebzelerin rayihasından tamamen organik olduğunu hemen fark edebilirler. Bizim mahsullerimizde toprak kokusundan başka bir koku olmaz.” diye konuştu.

Ali Güneş, 8-10 lira arasında değişen organik yerli bamyaların kış sezonunda tüketilmek üzere kurutmalık isteyen yurttaşlar için iyi bir alternatif olduğunu sözlerine ekledi.

-Yeğenleri Oğuzhan Satılmış (Sağda) ve Burhan Gül ile birlikte Çarşamba Pazarı’nda kurutmalık sebze satan Ali Güneş (Ortada), satışların gayet güzel olduğunu belirtti.

KARPUZUN ATEŞİ ÇIKIYOR!

Çorum’un farklı semt pazarlarında uzun yıllardır karpuz satışı yapan Serkan Sarıoğlu ve Serdar Can, aşırı sıcaklardan dolayı karpuzun tarlada yanığa maruz kaldığını, bunun da fiyat artışına neden olduğunu söylediler.

Yaz mevsiminin en çok tüketilen ürünlerinin başında geldiğini hatırlatan Sarıoğlu ve Şen, “Aşırı sıcaklardan dolayı karpuz tarlada yandı. Böyle olunca son bir haftada karpuzun fiyatı 25 kuruş arttı. Şu an kilosu 1 TL. olan karpuz, böyle giderse önümüzdeki günlerde 1,5 TL.’yi görür. O nedenle daha fazla fiyatı yükselmeden herkes bol bol karpuz tüketsin. Bizden söylemesi…” dediler.

-Serkan Sarıoğlu (Solda), Serdar Can ve oğlu Ahmet, karpuz fiyatlarının önümüzdeki günlerde artışını sürdürebileceğine dikkat çektiler.

SOĞAN VE PATATESİN TANSİYONU DÜŞTÜ…

Geçtiğimiz günlerde âni ve aşırı yükselişiyle ekonomi gündeminin ilk sıralarını meşgul eden soğan ve patates fiyatlarında tansiyon düşmüş görünüyor.

Çarşamba Pazarı’nda patates ve soğan satan Ömer Güler isimli esnaf, sezon başında hastalık ve üretim azlığı nedeniyle mahsulün yetersiz kaldığını ve maliyet girdilerinin de etkisiyle her iki sebzenin sezona “hızlı” giriş yaptığını hatırlatarak, “Soğan ve patates fiyatlarının artık durulduğunu söyleyebiliriz. Şu an soğanı 2,5 liradan, patatesi ise 2 liradan satıyoruz. Önümüzdeki günlerde Niğde patatesinin de çıkmasıyla daha da düşeceğini tahmin ediyorum.” şeklinde konuştu.

-Ömer Güler, Niğde yöresinden çıkacak mahsulle birlikte patates fiyatlarının daha da gerileyeceğini tahmin etti.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim