Örneğin;
İnsanın çalışması gayreti ile elde ettiğinden başkası yoktur. Kıyam Suresi, dünya ahiretin tarlasıdır. İyi bakılırsa mahsulat, terk edilirse mağduriyet doğacaktır. İki günü birbirine eşit olan ziyandadır. Bir sonraki gününüz bir önceki gününüze göre mutlaka yararlı olmalıdır. Sizin en hayırlınız dünyası için ahiretini, ahireti için dünyasını terk etmeyenlerinizdir. Hadisi sahihlerden Mevlana hazretleri ne güzel örneklemiş; Dünya okyanusta yüzen yolcu gemileri gibidir. Önemli olan geminin içindekilerle beraber menziline ulaşmasıdır. Gemi suyun üstünde olursa gemiyi yüzdürür, amma su geminin içine girerse gemiyi batırır ve hepsi helak olur. Amaç gemiyi batırmadan, varacağı yere ulaştırmaktır. Bu da kendisi için kainatın yaratıldığı insanın gayretine bağlıdır. Dünyayı yararlı kullanmaktır.
Yine Mevlana hazretleri şu çarpıcı örnekle dünyaya verdiği önemi anlatmaktadır. Dünyayı amaca uygun kullanmak, nisan yağmuruna benzer. Eğer denizde balıkların midyelerin ağzına düşen inci mercan olurmuş. Yok karada yılanın ağzına düşerse öldürücü zehir olurmuş.
Dünya nimetleri öyledir. Zalimin, cimrinin, pintinin, müsrifin ilenie geçerse insanlık için zehirdir. Ehlinin eline geçerse, insanımıza iş olur, aş olur, eş olur, huzur olur, bölüşüm olur, paylaşım olur ve ebedi olana hizmetimizi kazanmamıza da sebep olur.
“Yüce Allah cc hazretlerinin kesin emridir.”
“Ey benim kullarım. Allah size nasıl sayısız nimetlerini meccanen vermişse, güneş, ay, hava, toprak ve nimetlerini siz de insanlarla paylaşın, bölüşün, Allah’ın kullarına iş, aş olarak verin. Adaleti, toplumsal barışı kurun. Birisi et yerken diğeri dert yerse, birisi Filistin’de aç susuz kan kusarken diğeri İsrail’de insanları katletmek için çalışıyorsa, o dünyada huzur olmaz. Allah insanları dünyaya huzurlu olsunlar, dünyayı cehennem olmaktan kurtarrıp cennet yapsınlar diye gönderdi” buyurulmuştur.
İşte o zaman dünya seyran olur. Yoksa hırban-virane olur. İşte ahiret dünya dengesi budur. İnsanlar devletler, milletler, hükümetlerin ana görevi bunu başarmaktır. Yoksa kırık kağını deyneği gibi dünya harap, ahiret harap sürünür gideriz. Allah korusun. Bu konuda herkes üzerine düşen görevi yapmak zorundadır. Mesulüz, sorumluyuz. Ayırımsız insanız. İnsan ise kainatın kendisi için yaratıldığı insanoğluyuz. Ulu Allah’ın kendisi için yarattığı en şerefli yaratığız.
İslam’ın nazarında dünyanın alçaklığı, insanlığı, İslamlığı şefkat ve merhameti devreden çıkarıp tamamen maddeperest olup Allah’ın meccanen karşılıksız verdiği sonsuz nimetleri amacının dışında gayri meşru yollarda harcanması, hele İsrail’in yaptığı gibi zulümün kılıcı olarak kullanılması durumunda suç dünyaya yüklenmekte.
(SÜRECEK)