Restorasyonu Belediye tarafından yaptırılan binayı gezen Başkan Gül, bu tür esenlerin; hem ülkelerin hem de şehirlerin ortak hazinesi olduğunu ifade etti. Tarihi eserlerin geçmişin emaneti olduğunu anlatan Başkan Gül, binlerce yıllık bir tarihi mirasa sahip olunmasına rağmen şehir merkezinde sınırlı sayıda eserler bulunduğunu kaydetti.

Kalan eserlerin korunması, gelecek nesillere aktarılmasının çok önemli olduğunu anlatan Başkan Gül, “Kalan eserleri korumak zorundayız. Biz tarihimize, tarihi eserlerimize; kültürümüze, geçmişten kalan mirasa ve ecdadın bıraktığı mirasa sahip çıkan bir belediyeyiz. Bu amaçla şehrimizde bulunan eserlerin ayağa kaldırılması adına, tarihi eserlerin ihyası adına önemli çalışmalar yapıyoruz.

Mesela şu an hal-i hazırda Türkiye’de alanında çok az sayıda bulunan ve önemli eserlerden biri olan Velipaşa Hanında kapsamlı bir restorasyon çalışmamız var. Arkadaşlarımız hızlıca oradaki restorasyonu bitirmeye çalışıyorlar. Buradaki çalışmamız tamamlandığında Çorum çok güzel bir eser kazanmış olacak” dedi.

Hem Veli Paşa Hanı’nı hak ettiği değeri yeniden kazandırdıklarını hem de bu eseri şehrin de faydalanabileceği bir duruma getirdiklerini belirten Gül, “Tarihi binalar dün ile yarın arasında köprü vazifesi gören binalar. Taşıdığı değer itibariyle önemli bir eser ve sahip çıkmamız gerekiyor. Vatandaş olarak bu eserlerin yaşatılmasını sorumluluk görüyoruz. Ondan öte geçmişimize, ecdada, tarihimize karşı da bir sorumluluğumuz var. Bu eserlerin yaşatılması için ne gerekiyorsa yapmamız gerekiyor.

Tabi özellikle tarihi eserlerin yeniden ihyasıyla ilgili çalışma yaparken, plansız – programsız bir çalışma yapmıyoruz. Yaptığımız restorasyon çalışmaları ilgili kanun, yönetmelik ve diğer mevzuatlara uygun olarak yapılıyor. Onaylanmamış ya da uygun bulunduğu yazılı olarak bildirilmemiş ve tarihi dokuya uygun olmayan malzeme asla kullanmıyoruz.

Velipaşa Hanımızda yapılan restorasyon işleri ve imalatlar Kültür Bakanlığımızın belirlemiş olduğu eski eserler yönetmeliğine ve şartnamesine uygun olarak yapılıyor. Bu çalışmamız devam ediyor.

Çorum’a kazandırdığımız eserlerden biri de Eski Karakol Binası Kale Mahallemiz sınırları içerisinde, Şeyheyüp Sokakta bulunan Karakol Binamızın mülkiyeti Belediyemize ait. Binamızın yapılış tarihi, 1890’lar. Çorum Sivil Mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan Eski Karakol Binamız Velipaşa Konağımızın yanında yer alıyor.

İmam Hatip Okullarının ilk açıldığı dönemlerde, 1950’li yıllarda İmam Hatip Okulu olarak da kullanılan tarihi Karakol Binamızın restorasyonunu hemen hemen tamamladık. Binamızın tüm karkas değişimleri, kerpiç duvarları ve sıvaları tamamlandı.

Karakol Binamız iki katlı bir bina. Bina 150 metre karelik bir alana oturuyor. Toplamda 300 metrekarelik bir kapalı alana sahip. Her iki katımızda da sofa etrafında 4 oda bulunuyor.

Hem sokak tarafından hem de bahçe kısmından konağa giriş yapılıyor.

Karakol Binamızın, Velipaşa Konağı Kadın Kültür ve Sanat Merkezimizle bir arada bulunması bu iki yapıyı daha belirgin hale getiriyor. Parselin içerisinde Güney doğu köşesine Ahşaptan 162m² tanıtım ofisi inşa edeceğiz.

Velipaşa Konağımız uzun yıllardır Kadın Kültür ve Sanat Merkezi olarak hizmet veriyor. Buradan binlerce hanım kardeşimiz yararlanıyor. Burasının da Aile Eğitim Merkezi olarak hizmet vermesi yönünde bir düşüncemiz var. Aynı şekilde burada da binlerce ailemiz, Aile Eğitim Merkezimizin faaliyetlerinden faydalanacak.

Burada yaptığımız restorasyon çalışmasının maliyeti iş artışları ile birlikte1 milyon 600 bin TL. İnşallah çevre düzenlemesi, bahçe alanlarında yapacağımız çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte Şehrimizdeki tarihi eserlerden birini daha ihya etmiş ve Çorum’a kazandırmış olacağız.

(Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim