Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından yetiştiricilere yüksek vasıflı damızlık koç dağıtımı yapıldı.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nde düzenlenen törene Vali Yardımcısı Adem Saçan, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, Çorum Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şevket Avcı, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Cinbek, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Şube müdürleri ile çok sayıda yetiştirici katıldı.

Bakanlık desteği ile yürütülen “Halk Elinde Ülkesel Küçükbaş Hayvan Islahı Projesi” en iyi uygulandığı illerden birinin Çorum olduğunu dile getiren Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şevket Avcı, birliğin kuruluşundan bugüne kadar hayvan yetiştiricilerine sağladıkları destekleri anlattı.

Çorum’un artık TİGEM ve diğer kuruluşlardan damızlık almadığını ve kendi yetiştirdiği yüksek verimli birinci sınıf küçükbaş hayvanların dağıtımını yaptığını söyleyen Şevket Avcı, “Yeni dağıtılacak koçlarımız da uzmanlar tarafından özel olarak seçilmiştir. Proje kapsamında ilk yıl 50, ikinci yıl 97, bu yıl ise yeni verilecek 40 damızlıkla birlikte 187 damızlık dağıttık. Çorum en fazla damızlık dağıtılan illerden biridir” dedi.

Bakanlığın yolladığı ek ödenek ile birlikte sağlanan 40 koçun yüzde 70 devlet destekli olduğunu, bunların amacı doğrultusunda kullanılması ve iki sene boyunca elden çıkarılmaması gerektiğini anlatan Avcı, “Amacımız hayvancılığa, tarıma katkıda bulunmaktır. Gelecek sene daha fazla damızlık dağıtmayı hedefliyoruz. Ayrıca bu proje bitse de yeni bir proje daha hazırlıyoruz. En az 300 damızlık koç ve 300 toklunun yer alacağı bir koç havuzu projemiz var. Yer tespiti çalışmaları devam ediyor. Proje kapsamında vatandaştan koçlarını alarak biz hem besleyeceğiz hem de tüm aşılarını ve bakımını yapacağız. Yetiştiriciler bunun karşılığında bize bakım ücreti ödeyecekler. İhtiyaç olduğunda da damızlığını bu havuzdan alacak. Hedeflerimize ulaşabilirsek her sene vatandaş istediği koçu alabilecek.” diye konuştu.

Türkiye’de yetiştiriciden en az destek kesintisi yapan birlik olduklarını, hizmet bedeli olarak hayvan başına 2 TL aldıklarını, tüm birlikler içinde en az alan kentin 4 TL olduğunu ve bazı kentlerde 11.5 TL alındığını anlatan Şevket Avcı, birliğe borcu olan yetiştiricilere de çağrıda bulunarak borçlarını ödemelerini istedi.

Tarım İl Müdürü Ermiş ile Vali Yardımcısı Saçan da yaptıkları konuşmada Çorum çiftçisinden duydukları memnuniyeti dile getirdiler. Konuşmalardan sonra 40 damızlık için başvuran 75 kişiden törene katılan 56’sı arasında kura çekimi gerçekleştirildi. Ayrıca 3 yedek kişi de belirlendi. İlk kurayı kadın yetiştirici için Vali Yardımcısı Adem Saçan çekti. Daha sonra ise diğer yetiştiriciler birer birer gelerek kuralarını çekerek hangi damızlığı alacaklarını belirlediler. Tören sonunda ise damızlıklar Vali Yardımcısı Saçan, Tarım Müdürü Ermiş ve Birlik Başkanı Avcı tarafından yetiştiricilere teslim edildi.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim