Çorum’da uzun yıllardır balıkçılık yapan Hakan Kaynar, sektörde yaşadıkları bir takım sıkıntılara dikkat çekerek, “Balıkçılar olarak bir meslek odamız bile yok. Kasaplar ve Celepler Odası çatısı altında faaliyetlerimizi sürdürmeye çalışıyoruz. Bağımsız bir meslek odamız olsa belki bazı sorunları daha kolay aşabiliriz.” dedi.
Aynı zamanda Kasaplar ve Celepler Odası Başkan Vekilliği görevini sürdüren ve bu Oda’da “balıkçıların temsilcisi” olarak yer aldığını aktaran Hakan Kaynar, “Çorum’da balıkçılık pek çok şehre göre daha özenli yapılıyor. Halkımıza kaliteli ve sağlıklı deniz ürünleri ulaştırmak konusunda pek çok ilden daha iyi konumdayız. Buna Ankara da dâhil… Ancak pazarlarda yapılan balık satışının koşulları iyileştirilmeli. Hijyen ve diğer bazı kurallara uyulması konusunda Belediye’nin denetim mekanizmasını daha etkin çalıştırması lâzım. Semt pazarlarına fayansla döşeli ve su kanalı gibi diğer bazı unsurların da yer aldığı küçük dükkânlar yapılarak, yurttaşlara sağlıklı koşullarda balık ulaştırılmalı.” diye konuştu.

“BALIKÇILAR, ULUS’TAKİ GİBİ BİR ARADA TOPLANMALI”
Çorum’daki balıkçıların Ankara, Ulus Hali’ndeki gibi bir arada toplanması gerektiğini savunan Hakan Kaynar şöyle devam etti:
“Bu konudaki görüşlerimizi Belediye Başkanımız Sayın Muzaffer Külcü ile paylaştık. Sayın Külcü önerimize olumsuz yaklaşmadı. Ancak uygun bir yer bulunması konusunda çözüm üretilmesi gerektiğini söyledi. Bu yönde balıkçı esnafının birlik ve beraberlik içerisinde daha aktif rol üstlenmesi kaçınılmaz.”

“DENİZ ŞEHİRLERİNDEKİ BALIK FİYATLARI HALKIMIZI YANILTMASIN”
Balık fiyatlarının günlük hava ve deniz durumuna göre inişli çıkışlı bir grafik çizdiğini anımsatan Hakan Kaynar, “Halkımızın bu konuda bilinçlenmesi gerekiyor. Gün alınıp gün satılan balığın fiyatı her gün değişmektedir. Televizyon haberlerinde İstanbul veya Zonguldak’taki ucuz balık fiyatlarını gören vatandaş, ‘Oralarda ucuz da Çorum’da niye pahalı?’ diye soruyor. Nakliye unsurunun göz ardı edilmemesi gerekiyor. Üstelik bugün tezgâhta 5 lira olan hamsi, akşam denizdeki fırtınadan ötürü ertesi gün aynı tezgâha 10 liradan düşüyor.” ifadelerini kullandı.

“MARKETLER REKABET GÜCÜMÜZÜ ZORLUYOR”
Çorum’daki balıkçıların marketlerle rekabet etmekte zorlandığına da değinen Hakan Kaynar, “Her markette bir balık reyonu var. Marketler; mahalle aralarındaki bakkal ve manav gibi küçük esnafı olumsuz etkilediği gibi, balıkçılara da darbe vuruyor. Doğrusunu söylemek gerekirse bizim 5 liradan sattığımız hamsiyi marketler 4 liradan sunabiliyor. Tezgâhımıza kalitesiz ürün koyamadığımız için de marketlerle rekabet etmekte son derece güçlük çekiyoruz.” şeklinde konuştu.
(Recep SERBES)
Editör: TE Bilisim