01.07.2012 tarihinden itibaren Anonim şirketleri yeni Ticaret Kanunu Hükümlerine göre hazırlanıp, kurulması gerekiyor. Kuruluşta alıştığımız ve şu anda uygulanan kimi düzenlemelerin yerine daha farklı, şirketlerin kurumsal yapılarına uygun işlemler emredilmiştir.

Ana Sözleşme hazırlanırken bulunması gereken hususlar kanunda açıkça belirtilmiştir. Bu hükümlerden ancak kanun açıkça izin verirse değiştirilebilecek.

Tek Kişinin kurucu ortak olduğu anonim şirketler artık kurulabilecek. Yada çok ortaklı kurulan şirketler daha sonra tek kişilik şirkete dönüşebilecekledir.

Noter şirket sermayesini ortak/ortaklar tarafından kayıtsız şartsız taahhüt edip etmediğini sınayacak ve bu durumu ana sözleşmenin altına şerh edecektir.

Nakit sermaye kuruluşta yada daha sonra artırılan sermaye işlemlerinde ödeme zamanlarında ödeme mutlaka banka aracılığı ile yapılacaktır. Şirket kayıtlarına nakit intikal ettirilmesi  yasaklanmıştır.

Kurucular şirketin kuruluş aşamasında kurucu beyanı hazırlayacaklar, beyanlarında yazılı hükümler aynı zamanda taahhüt yerine geçecektir.

İşlem denetçisi, ünvanı ile yeni bir müessese getirilmiştir. Serbest muhasebeci mali müşavir, yeminli mali müşavir, bağımsız denetçi yetkisine sahip kişiler tarafından kuruluş işlemlerinin tamamı denetlenerek, kanun hükümlerine uygunluğu rapor edilecektir. Ancak olumlu rapor sonucunda şirket ticaret sicil tarafından tescil edilebilecektir.

Yeni Ticaret Kanunumuz, anonim şirketlerin kuruluşuna ilişkin getirdiği bu yeni hükümler, fason olarak şirket kuruluşunun önünde nispi bir engel oluşturmakla, sağlıklı ve gerçek şirket yapılanmaları için bir tehlikeden uzaklaştırmış olacaktır. Ayrıca kuruluş aşamasında işlem denetçisinin denetimi sayesinde, kısmen de olsa gereksiz zaman ve ekonomik maliyetlerin ortaya çıkması önlenmiş olacaktır. 

Yakın bir gelecekte, anonim şirketler elektronik olarak kurulabilecektir. Bu sistemin çalışmaları devam etmektedir.

Dünya ekonomik gelişmelere paralel olarak düzenlenen Yeni Ticaret Kanunu hükümleri iş adamlarımıza yeni açılımlar yaratmış, iş ve işlemlerini kolaylaştırıcı, kurumsal yapılanmalarına destek olacak düzenlemeler içermektedir.