Geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren Ticaret Kanunumuz daha önce boşlukta olan şahıs şirketi, sermaye şirketi kavram kargaşasını ortadan kaldırdı. Kollektif ve komandit şirketleri şahıs şirketi olarak tanımlarken, anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketleri ise sermaye şirketi olarak tanımladı.

Bu açıklamalar ile bugün siz okurlarıma sermaye şirketlerin ortak, yönetici, dışarıdan atanan müdür ve murahhas üyelerin, vergi borçları karşısındaki sorumluluklarını yeni düzenlemeler ışığında anlatamaya çalışacağım.

Genel kural  olarak şahıs şirketlerinin ortakları tüm alacaklılara karşı tüm mal varlıkları ile sınırsız şekilde sorumlu iken, sermaye şirket ortakları sadece kamu alacaklarına karşı sermayeleri oranında, diğer borç ve yükümlülükleri kapsamında ise şahsi sorumlulukları bulunmayıp şirket tüzel kişiliği mal varlığı ile sorumludur.

Limited şirketlerin kamu borçları karşısında öncelikle şirket tüzel kişiliği sorumlu olup, tüzel kişilikten tahsil edilemeyen borçlar için, öncelikle şirket temsilcisinden borcun tamamı üzerinden tüm mal varlığına takip başlatılmakta, temsilcisinden de tahsil edilemeyen borçlar için ise ortakların sermayeleri oranında sorumluluğu başlayacaktır. örneğin, şirketten tahsil edilemeyen 200.000 TL olan borç tutarın "X" ortağının % 40 hissesi var ise bu borcun 80.000 TL kısmından tüm mal varlığı ile sorumlu olacaktır. Aynı zamanda hisse payını devir eden ortağın devir öncesi borçlarından dolayı devir eden ortağın sorumluluğu devam edecek olup, devir alan ortağın devir tarihinden önceki borçlardan sorumlu olmayacaktır

Anonim şirketler için durum biraz farklıdır, anonim şirketlerin vergi borçları için öncelikle şirket tüzel kişiliği sorumlu olup, tüzel kişilikten tahsil edilemeyen borçlar için, şirket temsilcileri borcun tamamı üzerinden sorumluluğu doğacaktır. Burada dikkat çekmek istediğim husus şudur, eğer anonim şirketlerin idaresi, yönetim kurulu üyeleri arasında veya dışarıdan murahhas üye veya dışarıdan atanan bir müdür  var ve şirketin idaresi bu kişilere bırakılmış ise, vergi borçları için diğer yönetim kurulu üyelerinin sorumluluğu ortadan kalkmakta, tüm borçlardan temsil idaresi verilmiş bu kişiler mal varlıkları ile sorumlu olacaklardır.

Anonim şirketlerde yönetim kurulu üyesi olmayan ortağın vergi borçlarından dolayı hiç bir sorumluluk ve yükümlülüğü bulunmamaktadır.

Gerek limited şirket, gerekse anonim şirketlerde yönetici, müdür, murahhas üye ve dışarıdan (ortak) olmayan müdür sıfatında bulunan kişilerin kamu borçlarına karşılık şirket mal varlığından alınamayan borçlardan dolayı doğrudan ve tüm mal varlıkları ile sorumlu olduklarını bilmeleri, şirketlerde temsilci olmalarında verecekleri kararda dikkate almamız gerekecektir.