Son yıllarda yapılan yasal düzenlemeler ile kamu alacaklarının tahsili için ciddi uygulamalar getirildiğini biliyoruz, bilindiği gibi daha önceden çıkartılan yasa ile Sigorta ve vergi borcu olan işletmelerin mevduat hesaplarına haciz konulabiliyor idi. Bu uygulamaya paralel yeni getirilen düzenleme ile artık, Sosyal Güvenlik Kurumu, mevduat hesaplarının yanı sıra yatırım hesaplarına da e-haciz uygulama kararı aldı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) başarılı sonuç aldığı e-haciz uygulamasının kapsamını genişletme yoluna gitti. Prim borcu bulunan esnaf ve işverenlerin bankalardaki paraları için e-haciz uygulayan SGK, şimdi de yatırım hesaplarına haciz uygulayacak, esnaf ve işverenlerin bankalardaki paralarının ardından hazine bonosu, devlet tahvili ve hisse senedi gibi menkul kıymetlerine de elektronik haciz (e-haciz) uygulaması başlatılacak. Başka bir ifade ile, işletme sahiplerinin sahip oldukları menkul kıymetler üzerine tebligat yapılmaksızın haciz işlemi gerçekleştirilebilecek.

SGK uygulamayı gerçekleştirmek için, bankalarla yeniden tek tek protokol imzalayacak ve uygulamanın 2012 yılı içinde başlayacaktır. Bu nedenle 31.12.2011 tarihine kadar işverenlerin prim borçlarını ödemeleri sürprizlerden kurtulmalarını sağlayacaktır.

Diğer yandan,

SGK yaptığı kendi denetimleri ve  diğer kurumlarla ile yaptığı koordinasyon sonucu, 2008-2011 döneminde 950 bini aşkın işçinin sigortasız çalıştırıldığını tespit etmiştir.

SGK tarafından kayıtdışı istihdamla mücadele konusunda 2008 yılında başlatılan çalışmalarda fiili denetimler ile bankalar ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla gerçekleştirilen veri paylaşımı sonucunda 2008 - 2011 döneminde toplam 963 bin 841 işçinin sigortasız olarak çalıştırıldığı tespit edilirken, 50 bin 786 işyerinin de herhangi bir kaydının olmadığı belirlenmiş.

SGK, kayıtdışı işçi çalıştırma konusunda her zamanki çalışmalarının yanı sıra bu kez sosyal yardım ( yeşil kart vb.)alıp da çalışmaya devam edenler üzerinde yoğunlaşacak. Bu amaçla, farklı kurum ve kuruluşlar tarafından gerçekleştirilen sosyal yardım programlarından yararlanan çalışabilir durumdaki kişilerin herhangi bir işte çalışıp çalışmadığına ilişkin denetimler yapılacağını açıklamıştır. Bu nedenle işverenlerin yeşil kart veya diğer kuruluşlardan sosyal yardım alan kişilerin çalıştırılması halinde dahi mutlaka sigorta girişlerinin yapılması gerekmektedir.

Yukarıda belirttiğim, prim borçları bulunan ve sigortasız işçi çalıştıran işverenler aslında bir tehlike daha altında, sigorta primleri kapsamında öngörülen birçok prim desteğinden yararlanamıyorlar. Bu destekler nedir diye baktığımızda; malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları prim oranının % 5’lik indirimi, 18-29 yaş aralığında olan erkeklerin ve 18 yaşından büyük kadın sigortalıların işveren sigorta primlerinin % 100’ e varan indirimleri, Ar_ge kapsamında çalışan personelin % 50 oranındaki işveren sigorta primleri indirimi ve 5084 sayılı yasa ile düzenlenen % 80 ve %100’lük işveren sigorta prim indirimlerinden yararlanma şansları ortadan kalkacaktır.

Görülüyor ki, bir yandan devlet desteklerinden yararlanma hakkımızı yitirmemek için, diğer yandan mevduat veya yatırım araçlarımızı kendi irademizle kullanabilmemiz için, kayıt dışı personel çalıştırmaktan uzaklaşmak ve prim borçlarımızı zamanında ödemek zorundayız.