Sayın Valimiz Necmeddin Kılıç ta heyecan verici bu teklif karşısında; “Biri beni çimdiklesin.” diyerek, en ilginç şekilde heyecanını dile getirmiş.

Teklif; Çorum sanayisinin yeni ve kaliteli bir kulvar kazanması bakımından çok önemli. İyi değerlendirmek gerekir.

Sayın Ethem Sancak; kendisini ispatlayıp, Türkiye’ye kabul ettirmiş önemli bir kişilik. Yönetim Kurulu Başkanı olduğu BMC firması önemli bir dünya markası.

Davet edinilen “Milli Tank projesi; hem milli, hem müşterisi hazır, saygın üretim dalı.”

Çorum sanayisi için önemli bir fırsat.

Ben de çok heyecanlandım. Sayın Valimize katılmamak mümkün değil. Ben de “Biri beni çimdiklesin” diyorum.

* * *

1970’li yılların başında; Rahmetli Metin Enbiyaoğlu’nun seramik fabrikası kurma teklifini değerlendiremedik. Teklif değerlendirilebilseydi; tuğla, kiremit sektöründeki yoğun birikim yerine daha kaliteli, daha değer yoğunluğu yüksek iş dalı doğmuş olacaktı.

Metin Enbiyaoğlu da Türkiye’de “Halter” marka eğe üretimi gibi dönemine göre önemli bir üretimi gerçekleştirmiş, ülkemizin ilk sanayicilerindendi.

Çimento fabrikamızı alamayıp kaçırışımız ayrı bir üzüntü kaynağı. Bu konuyla ilgili kardeşim İsmet Çenesiz de, ben de yazılar yazdık.

ile anlaşıp 10 sene içerisinde fabrikayı daha uygun yere taşımak, üzerinde bulunduğu arazinin bir kısmını imara açmak çok daha uygun olur gibi bir yaklaşımımız vardı. Bu yaklaşımımızın oluşması için gerekli birlikteliği kuramadık.

Çimento fabrikasının bu formülle yerinin değiştirilmesi; hala geçer akçedir. Şehrin sağlam zeminli ve havadar olan Samsun yolundan girişte kaliteli güvenli binalar oluşacaktır.

Konuyu dağıtmış oldum ama Sayın Ethem Sancak’ın “Gelin birlikte yapalım” gibi altın teklifinin, altın değil pırlanta olduğunu ve kaçırılmaması gerektiğini vurgulamak istedim.

* * *

makinecilikte bugünki noktaya nasıl geldiğini; içinde yaşadığımız için bizim bilmemiz çok doğal da, Sayın Ethem Sancak’ın bu konudaki sezgisine hayran olmamak mümkün değil.

kendi yaşadığım makinecilik öyküsünü anlatırsam; Çorum farklılığı anlaşılacaktır.

1965 yılında içinde bulunduğum Güneş Kiremit ortaklığına, İstanbul’da yeni kurulmuş Arifler firmasının ilk olarak ürettiği üç kiremit presi, İzmir’de Tosunoğlu firması üretimine yeni başladığı ilk vakum presi, Eskişehir’de Mehmet Doğan firmasının fırınlar için ürettiği damper ve yakıt aparatlarını alarak işe başladık.

Türkiye’de toprak sanayi için anlattıklarımın dışında makine üretimi yoktu. Çorum’da da yoktu.

Çorum bu saydığım makinelerin hepsini daha iyi yapar oldu ve komple fabrika kurmaya başladı. Şu anda yurt dışına kurdukları fabrika sayısını ben bilmiyorum. Ama göze çarpan hatırı sayılır bir rakama ulaştığı kesin.

İstanbul’da Arifler sadece kiremit presini geliştirdi ve orada kaldı.

İzmir yaptığı makineyi çok geliştirdi, Türkiye’ye de, Çorum’a da örnek oldu. Ama günümüzde komple fabrika kurmada Çorum seviyesinde değil.

Eskişehir fırın aparatları ile kiremit preslerinin kalıpları ve bıçakları üretimini 1965 senesinden beri gerçekleştiriyor. Yarım asrı aşkın bir süredir aynı işi yaptığından daha iyi yapıyor, ama daha başka bir şey yapmıyor. Üstelik Türkiye’nin ilk kurulan ve günümüzde de en gelişmiş fabrikaları Eskişehir’dedir. (Saydıklarım Toprak Sanayi Makineleri için geçerlidir.)

Yani İstanbul, İzmir, Eskişehir; Türkiye’nin sanayide gelişmiş, büyük illeri. Buna rağmen Çorum sonradan başladığı, toprak sanayi makineleri konusunda onları geride bırakmış durumda. İzmir’in yanı başındaki illere makine satıyor.

Makinelerin kalitesi hem iyi, hem de fiyatların hesaplı olması da önemli bir ayrıcalık. Sayın Ethem Sancak’ın bunu fark ettiği açıkça görülüyor…

Yazımız sonlanıyor. Benim de heyecanım azaldı, sakinleştim. Sayın Ethem Sancak ortaklık teklif ediyor gibi algılama oluştu. Ama öyle bir şey yok. "İş yerlerimizi gezin" denildiğinde; "Bu işte rol almak isteyenler İzmir'e gelip bizim iş yerimizi gezsinler" demiş. Kanımca; "Çorum'un mevcut iş yerlerinde tankın 28 bin parçasından hangilerinin yapılabileceğine karar verilsin." demek istemiş.

garantili gibi görünüyor. Bu şekilde Çorum'un iş yerlerine yeni üretim imkanı doğacak BMC'nin İzmir'deki ana üretim fabrikasının da yükü hafifleyecek. Dünya sanayiciliğinde çok görülen merkez iş yeri ve yan sanayi ilişkisi gerçekleşmiş oluyor. Böyle de olsa bu ilişki Çorum sanayicilerine yeni kapıları aralayacaktır. Ülkemiz için de güzel örnek olacaktır.

Bu vesile ile siz değerli okuyucularımız ile birlikte büyük bir mutluluk ve onurla kutlayacağımız Cumhuriyetimizin kuruluşunun 94. yıl dönümünü ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı kutluyor, başta Cumhuriyetimizin kurucusu, Büyük Önder Atatürk olmak üzere, kahraman silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi, sonsuz şükran ve rahmetle anıyorum.

En güzel günler sizlerin olsun.