26 Mayıs 2012 Cumartesi günü Sanat Dostları olarak Sayın Salim SAVCI Hocamızın daveti üzerine Çampınar’a gittik. Sanat, edebiyat, dostluk ve dayanışma adına çok güzel bir gün oldu. Bunu sık sık yapıyoruz. Daha önce de başka yerlere ziyaretlerimiz olmuştu. Hepsi de o, dostlarımızın ısrarlı davetli üzerine olmuştu.

Arabayı sağ olsun İsmet Çenesiz ağabeyimiz tedarik etti. Yirmi dört (24) Sanat Dostu Çampınar’da buluştuk. Benim eşim de gelmişti. Fatma Sevilmiş Zülal KAYA ve Süreyya BEKER kızımız ile aramızda dört bayan bulunması havamızı daha da güzelleştirdi. İyi ki gelmişler zira Çampınar’da bizi karşılayanlar içinde köyün hanımları da vardı. Osmancık Kaymakamı ve Garnizon Komutanının toplantıya katılması hepimizi onurlandırdı.

Salim SAVCI ağabeyimiz ve yeğeni Osman SAVCI da gayet güzel hazırlık yapmışlar. İzzet ve ikramlar bizi mahcup edecek derecede idi. Asıl izzet ve ikram elbette ki Çampınar halkının ilgisi ve sevgisi idi. Köyün merkezindeki kahvehanenin geniş bahçesi bizi ve köy halkını almadı. Çoluk çoğuyla Çampınarlı hanım kardeşlerimiz toplantıyı üç saat boyunca duvarların üzerinde izledi. Dostluk ve kardeşliği bir güzel harmanladık açıkçacısı.

DOSTLUK, İNSANLIK, KARDEŞLİK BUDUR

Evet değerli Sanat Dostları ve Çorumlular, sanat da budur, dostluk da. Çünkü dostluklar kurmak da sanattır. Eğer Sanat Dostları diye bir topluluk olmasa idi bu güzellik yaşanmayacaktı. Demek ki Sanat Dostlarının devam etmesi ve ettirilmesi de bir sanattır. Artık gelenekselleşmiş bu kıymetli oluşumun yaşatılması Çorum insanının boynunun borcu olmuştur.

Üç beş yıl önce yazmıştım. Bu vesile ile SANAT DOSTLARINI bir kere daha bilen bilmeyen, doğru bilen, yanlış bilen herkese dilim döndüğünce anlatmak isterim.

1995 yılında Çorum aydınları sanat, kültür ve edebiyat sohbetleri yapmak için on beş günde bir, bir araya gelmeye karar vermişler. Sonradan ayda bir kez, her ayın ilk cumartesi toplanılmaya başlanmış. Önceleri muhtelif mekânlarda toplanılmış. Sonra 75.yıl Kültür Sitesinde bulunan Çekva’nın toplantı salonunda bir araya gelmeye başlamışlar. Daha sonra ÇEKVA Çorum temsilcisi Sayın Ahmet Güngör hocamız; “Hiç başka yer aramayın. Her zaman size bu kapı açıktır.” demiş. Onaltı yılı aşkın bir süredir. Aynı yerde toplantılar devam ediyor. Üstelik Çekva, çay da ikram ediyor. Bir şehirde, bir resmi vakıf ile o şehrin aydınları kayıtsız kuyutsuz, şartsız şurtsuz 15-16 senedir dayanışma içindeler. İnanın bu da sanattır, bu da bir hünerdir.

GELELİM ÇEKVA’NIN ÇIKARDIĞI KİTABA

İlk olarak Çekva 23.02.2007’de istikrarlı olarak sanat dostları toplantısına katılanlara bir teşekkür belgesi verdi. Bence bu şık bir hareket idi. 2008 yılında da Sayın Ahmet Güngör hocamız, “Sanat Dostlarının müdavimleri ile ilgili bir kitap yapalım, her şair ve yazar dostumuza yer verelim, kalıcı bir eser olsun” dedi. Niye dedi? Çünkü bazı arkadaşlarımız “Çekva şiir kitaplarımızı, niye basmıyor?” diye vakfa teklifte bulundular. Hatta “parası var basıverse ne olur yani” gibisinden ısrarda bulundular. Çekva’nın amaçları içinde elbette böyle hizmet yoktu. Ayrıca böyle bir hizmet “onunkini bastı, benimkini basmadı” gibi bir rahatsızlığa sebep olurdu. Bunun üzerine Ahmet Güngör hocamız “bütün sanat dostlarını içine alan bir eser meydana getirelim, herkesin gönlü olsun” dedi. Bizden birkaç şiir veya yazımızı özgeçmişimiz ve fotoğrafımızla beraber istedi. Bu teklifi hepimiz kabul ettik ve memnun olduk. Ancak tam o sırada Hitit Üniversitesi Çorumlu Şairler ile ilgili kapsamlı ansiklopedik bir kitap yapacağını duyurdu. Bunun üzerine Çekva’nın basacağı kitap ertelendi. Aradan iki yıl geçince Çekva’nın 15.yılı gündeme geldi. Böylece ÇEKVA yönetimi, 2010 yılında kuruluşunun 15.yılı münasebetiyle hem Sanat Dostlarını içine alan hem kendilerinin 15 yıllık faaliyetlerini gösteren bir eser için kolları sıvadı. Epey uğraştılar. Epey uğraştılar dedimse iki yılı buldu. İki yılı buldu ama Çorum’a ait kalıcı güzel eser meydana çıktı. Kitabın adı, “ÇORUM ÇEKVA SANAT DOSTLARI TOPLANTILARI”

ÇEKVA’nın çıkardığı bu kitaptan bahsedecek olursak, Çorum genel kültürüne güzel katkı olduğunu söyleyebilirim. Çekva’nın bu kitapta kırk bir (41) Sanat Dostuna yer vermesi, Çekva’nın özüne ve amaçlarına da uygundur. Çünkü Çekva zaten Eğitim ve Sanat için yardım yapan bir vakıftır. Çorum’a böyle bir hizmet yapan kuruluşa ki diğerlerine de saygımız var, Sanat Dostları olarak bizim de kalemimiz ile destek olmamızdan daha tabiî ne olabilir ki.

Meselâ, 26 Mayıs Çampınar gezimiz güzel örnek oldu. Hiçbir gazete muhabiri bizimle altı saat gezemezdi. Nasıl ki arabayı İsmet Çenesiz ağabeyimiz temin etti ise, haber yazma ve fotoğraf işini de Sayın Aytekin Kırdıoğlu hocamız yaptı. Zaten topluluk rahmettir demek işte budur. Birinde olmayan ötekinde vardır, ötekinin yapamadığını beriki yapar, elbirliği ve ekip çalışması ile şahane bir güzellik doğar.

Peki, karşılıklı kusurlarımız yok mudur? Vardır, olabilir ve yarın da olacaktır. Bunun çözümü kusurları abartarak nifak çıkarmak değil, telâfisine çalışmaktır.

*

Netice olarak bendeniz derim ki; bir şehirde olması gereken kültür ve sanat dayanışması böyle olmalı. “ÇORUM ÇEKVA SANAT DOSTLARI TOPLANTILARI” kitabı, ÇAMPINAR ZİYARETİ,  bunun somut birer belgesidir. Keşke bütün illerimizde de böyle karşılıklı sevgi, saygı ve dostluk ile sanat ve kültür dayanışması yapılsa. Veya yapılıyor ise biz komşu illerin sanat dostlarına gitsek, onları davet etsek, tanış olsak, biliş olsak, güzel olmaz mı?

Bu güzel birlikteliği Çorum dışına taşımanın ve taşırmanın yolu yine birlikte dayanışma içinde olmakla mümkündür. Ayrı baş çekmekle, kümeyi küçültmekle olmaz. Herkese sanat ve kültür adına saygılar.