2 Ağustos 2017 Çarşamba günü, Türk Edebiyat dünyasından bir yıldız kaydı. O, yeri kolay kolay doldurulamayacak köy enstitülü şair ve yazar ağabeyimiz, öğretmenimiz Osman Bolulu’ydu. Onunla tanışmamızdan bu yana geçen 25 yıllık süreç içinde iletişimimiz hiç kopmamış; sevgisi yüreğimden hiç eksilmemiştir. Belli zamanlarda arayışımda, sesini duyuşumda da beni hep “vefalı bir dost” olarak nitelemiştir.

Bu yazımda; “Geçen Yüzyıldan Anılar” kitabımda anlattığım; yaşadığımız üç farklı etkinlikte, onunla ilgili anılarımdan, onun anısına kısa kesitler vermek istiyorum.

Bu etkinlikler;

-4-5 Temmuz 1992 Devrek Baston ve Kültür Şenliği.

-19 Mayıs 1996 Ankara Kitap Fuarı.

-19-20 Ekim 1999 Bartın Kitap Fuarı’ydı.

Onunla ilk kez, 1992 yılının Temmuz başında Mustafa Kademoğlu tarafından Devrek Baston ve Kültür Şenliği’ne çağrıldığımda yüz yüze tanışma mutluluğunu yaşamıştım. Benim gibi Devrek’e gidecek yazar, şair ve bilim insanıyla yani; Mahmut Makal, Ali Yüce, Mehmet Aydın, İbram Erdem, İslam Çankaya, İsmail Gençtürk‘le de aynı gün Ankara Otogarında karşılaşmış ve tanışmıştık.

“Geçen Yüzyıldan Anılar” kitabımda Osman Bolulu’yla ilk kez karşılaşmamı şöyle anlatmıştım.

DEVREK BASTON VE KÜLTÜR ŞENLİĞİ

“3 Temmuz 1992 günü öğle sonu Ankara otogarındaydım..

Saat 16.30 da ilgili perona vardığımda İbrahim Dizman’la karşılaştım. Genç şairlerimizden birisiydi. İlk şiir kitabının “Adımız Düşer” yayımlandığını duymuştum. Birkaç yıl önce Çorum’da edebiyat öğretmeni olan Ali Mustafa’nın yanına geldiğinde tanışmıştık. O zaman Tokat’ta, edebiyat öğretmeniydi kendisi.

İçtenlikli bir karşılaşma oldu. Beni, yanındaki uzun boylu, güler yüzlü, babacan tavırlı, dinamik yapılı, yakışıklı adamla tanıştırdı:

“Osman Bolulu...”

“Çorum’dan Muzaffer Gündoğar.”

Karşılıklı el sıkışıp, sevincimizi belirttik. Kendisini dergilerdeki yazılarından ve kitaplarından tanıyordum. Kıyıda yayımlanan, Akpınar Köy Enstitüsü’ndeki öğrencilik anı-yorumlarını ilgiyle severek ve beğenerek okuyordum.

Otobüsümüz bizi Devrek, ”Çınar Otel”in önüne indirdiğinde, saat 20.30 olmuştu. Bizi karşılayanların arasında Mustafa Kademoğlu’nu seçmekte zorluk çekmedim. Kendisini, “Devrek Postası” gazetesi, “Kıyı” ve “Baston” dergilerindeki resimlerinden tanıyordum. Sıcak bir karşılaşma oldu.

“Yemek salonunda yerim orta bölümdeymiş. Sol yanım Osman Bolulu’ya, sağ yanım Mahmut Makal’a ayrılmıştı. İki büyük, ünlü yazarımızın arasında yer almış olmam beni hem heyecanlandırmış, hem de onurlandırmıştı. Yanımıza gelen Mustafa Kademoğlu’na bu jestinden dolayı içtenlikle teşekkür ettim. “Rahatına bak” dercesine bir baş işaretiyle gülümsedi. Karşımızda da edebiyat ve sanat dünyamızın iki devi Ali Yüce ve Mehmet Aydın vardı eşleriyle birlikte.

Osman Bolulu’ya dönerek:

“Kıyı’ da yayınlanan, köy enstitüsündeki öğrencilik yıllarınıza ve sonrasına ait anılarınızı ilgiyle, severek ve beğenerek okuyorum,” dedim. “Çağdaş bir eğitimin ve eğitimcinin nasıl olması gerektiğinin ipuçlarını çok iyi veriyorsunuz okuyucuya.”

İçtenlikle gülümseyerek, teşekkür etti.

“O yazı dizisi sürecek,” dedi.

“Biz de zevkle okumayı sürdüreceğiz,” dedim.

Osman Bolulu’nun o yazıları tam bir kara mizah örneğiydi. Olumsuzlara, olumsuzluklara karşı eleştiri ağırlıklı, taşlamacı bir tavrı vardı.

.....

Kitap imzalayacaklar: Rıfat Ilgaz, Mahmut Makal, Burhan Günel, Osman Bolulu, İbrahim Yıldız, Asım Öztürk ve Ali Balkız’dı.

Büyük bir okur kalabalığı oluşmuştu yazarların önünde. Yazarlarla okurlar arasındaki saygı, sevgi ve içtenliğe dayalı kısa söyleşiler görülmeye değerdi.

Osman Bolulu ise, geçen Nisan’da “Vedat Güler Şiir Yarışması”nda birincilik ödülü alan, “Yurt Boyu Sevişmek” ve “Taşlamalar” adlı şiir kitaplarını;

Gündoğar Kardeş. Bu tanışmanın temelli dostluğumuzun başlangıcı olması ve gelecekteki daha güzel günleri birlikte yaşamak dileğiyle... Sevgiyle.” Diye imzaladı.

Mart 2017'de Samsun Ladik Akpınar Fen Lisesindeydim. Akpınar Köy Enstitüsü'nün öğrencilerinin sicil defterlerinden köyümden okuyan 33 öğrencinin ve tanıdığım kişilerin sicil kayıtlarını çıkardım. Bunlardan birisi de (rahmetli) Osman Bolulu'nun öğrenci sicil kaydıydı. 

Bir yanımda Mahmut Makal, bir yanımda da Osman Bolulu, yemekteyiz.

4 Temmuz 1992 tarihinde Devrek Baston ve Kültür Şenliği'nde Rahmetli Osman Bolulu, Mehmet Yaşar Bilen ve (rahmetli) İlhan Karaman'la.
 

(SÜRECEK)