Opera; konusunu genellikle tarih, mitoloji veya efsanelerden alan müzikal ve teatral formda bir sahne eseridir. Sözlerinin tümü ya da çoğu şarkı biçiminde ve orkestra eşliğinde söylenen müzikli tiyatro oyunudur.

Tarihte ilk opera 1597'de Floransa karnavalında oynanan, Rinuçini'nin şiirsel metni üzerine Peri'nin bestelediği “Dafne”dir.

Her nedense ülkemizde Opera sanatı fazla gelişmemiştir. Opera denince ilk akla Arya gelir. Arya; bir opera yapıtında, solistlerden birinin orkestra eşliğinde söylediği, genellikle kendi içinde bütünlüğü olan bir şarkıdır.

Dünya çapında bir opera sanatçısı olan Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü tenor Murat Karahan, 2019 yılı Haziran ve Eylül aylarında 100. yılını kutlayan Verona Opera Festivalinde, 4 farklı eserde başrole çıkarak dünyada bir ilki gerçekleştirmiştir.

Murat Karahan 1977 yılında Ankara’da doğmuştur. İlk, Orta ve Lise eğitimini T.E.D. Ankara kolejinde tamamlamıştır. 1996 yılında Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesine girdi. Öğrencilik hayatında bir çok başarılı konser ve resitaller verdi. 2015 yılında Aslı Yıldırım ile evlendi. 2018 yılında Devler Opera ve Balesi Genel Müdürü oldu. Eski Bakanlardan İsmet Sezgin Murat Karahan’ın dayısıdır.

İtalya'da Verona Opera Festivali'nde bu sezon dört farklı başrolü seslendiren Devlet Opera ve Balesi (DOB) Genel Müdürü tenor Murat Karahan;

"Ülkemi, böyle büyük mecralarda bir Türk sanatçısı olarak temsil edebiliyor olmak benim için çok ayrı bir gurur vesilesi " demiştir.

Murat Karahan, en önemli opera temsillerinin yapıldığı Verona kentinde, Haziran ayında Aida operasında Radames ve Il Trovatore operasında Manrico rolüyle sahneye çıkarken, ağustos ayında Carmen operasında Don Jose'yi, Eylül ayında da Tosca operasında Cavaradossi'yi seslendirrmiştir.

Arenada bu sezonki son temsiline, ünlü İtalyan besteci Giacomo Puccini'nin Tosca operasında Cavaradrossi rolünde çıkan Karahan, performansıyla, olumsuz hava koşullarına rağmen tarihi yapıya gelen binlerce kişinin gönlünü bir kez daha fethetmiştir. Temsil sonunda izleyicilerden yoğun alkış alan Karahan, festivaldeki performansını AA muhabirine şöyle değerlendirmiştir:

“Benim için çok keyifliydi. Dört ayrı prodüksiyonda 14 ayrı temsile çıktım bu sene Arena di Verona'ya. Dünyanın en büyük opera festivali burası. 1913'ten bu yana yapılıyor; 100 yıldan fazladır. 2000 yıllık bir arenada her gece on binlerce izleyicinin olduğuna, bu akşam sizler de şahit oldunuz. O kadar sağanağa rağmen binlerce seyirci şemsiyeleriyle sonuna kadar oyunumuzu izlediler."

Karahan, son perdede söylediği aryaya dikkati çekerek, "Benim için ayrıca manevi değeri olan bir opera Tosca. Çünkü Büyük Atatürk'ün Bulgaristan'da askeri ataşeyken izlemiş olduğu iki opera var; Carmen ve Tosca. Bu arada iki gün önce de burada Carmen'i söyledim. Arka arkaya geldi.

‘E lucevan le stelle’, Büyük Atatürk'ün en sevdiği arya. Ben her söylediğimde bu aryayı, Atatürk'e armağan ediyorum. O duygular içerisinde söyledim." diye konuştu.

Çok güzel bir sezon geçirdiğine, 14 gece Verona Arenası'nda sahneye çıktığına vurgu yapan Karahan, arena yetkililerinin kendisine verdiği bilgiye göre daha önce 4 farklı prodüksiyonda başrol oynayan başka bir sanatçı olmadığını ifade ediyor.

Bu sene TRT 2 kanalında Klasik Türk müziğinden sevilen şarkılar okuyan çok yönlü bir sanatçı olan Murat Karahan’ı tebrik ediyor başarılarının devamını diliyorum.

BAADDİN’DEN İNCİLER

1-Baba verdiği parayı geri istemeyen tek bankadır.

2-Bir karikatürde geyik, köpek ve kedi kardeşçe koklaşıyorlar. Ayrı türler bile kardeşliği denerken insanın insanlığa düşmanlığı ne kadar acı…

3-Kadınların “Hüzünlü Prenses” olmayı bırakıp “Bilge Kadın” olmaya ihtiyaçları vardır. Okumak, düşünmek fikirleriyle var olmak günümüz kadınlarının temel görevi olmalıdır. “Ey Türk kızı kitap oku! Bugün kendini geliştirirsin, yarın neslini yetiştirirsin. (Alanya’da öğrencim Dr. E. Albay Ali Öz’ün paylaşımından aldım)

4-Ya sırtımıza alıp taşıyoruz, ya ayağımızın altına alıp çiğniyoruz. Öğrenemedik bir türlü yan yana yürümeyi… (Ömer Hayyam)

5-Bir kadın her zaman haklıdır ama hobi olarak yine de tartışır.

*

Yaklaşık 15 aydır bütün dünyayı esir alan Korona belası sıkmaya başladı artık.

Böylesi bir belayı hiç görmedik, hiç yaşamadık,

Bütün dünya dehşet içinde nedir, hiç anlamadık,

Havaya karışmış sanki nefes alana saldırıyor,

Büyük, küçük demeden herkesi öldürüyor… (Mehmet Özata)

12 Mayıs 2021