Çorum nitelikli biçimde büyüsün, güçlü bir bölgesel merkez olsun ve her bir Çorumlu da bu büyümeden nasibini alsın istiyorsak, “eksiğimiz ne”, “neler yapabiliriz” diye hep birlikte kafa yormaya başlamamız gerektiğini belirttim.

Yakın geleceğin 500 bin nüfuslu, barış, kültür-sanat ve turizm kenti, bölgesinin sanayi, ticaret, eğitim ve sağlık merkezi Çorum’u için, sorumluluk duygusu taşıyan herkesin elini taşın altına koyması gerektiği çok açık. Bunun için de, hep birlikte fikir egzersizleri yapmamız gerektiğine inanıyorum.

ÇORUM HABER’in günlük yayına geçtiği daha ilk yıl “Şeker Fabrikası” için kampanya açtık. Her gün altını doldurarak “Çorum’un hakkı olan Şeker Fabrikası’nı nereye götürüyorsunuz? Cevap verin!” diye gün saydık.

Dönemin ANAP Örgütü de çok duyarlı davrandı, bizim bu yayınlarımızdan Çorum adına yararlanmayı bildi. Parti yöneticileri, gazeteleri götürüp Başbakan Turgut Özal’ın önüne koydular ve “Sokağa çıkacak halimiz kalmadı!” dediler. Özal da çaresiz, 1987 yılında gelip Şeker Fabrikası’nın temelini attı.

1995’te benzer bir kampanya ile ve dönemin CHP Çorum Örgütü’nün duyarlılığı sayesinde, Çorum-Ankara bölünmüş yolunun ilk etabı olan Çorum Şehir Geçişi’nin, yani OSB’ye kadar olan bölümün ihalesini sağladık. Arkası geldi.

O dönem hemen her kampanyamız başarıya ulaştı, bir tek “Üniversite” kampanyası sonuçsuz kaldı. 1992’de, Başbakan Süleyman Demirel’e hitaben, “Baba! Sözünü yerine getir! Çorumlu üniversitesini istiyor!” diye gün saydık. 3 Temmuz 1992 tarihinde 21 üniversitenin kuruluşuna ilişkin yasa çıktı, Çorum çıkmadı. Bunun üzerine, “Baba’dan hayır çıkmadı!” diye manşet attık.

Adı için yıllarca mücade ettiğimiz Hitit Üniversitesi, tam 14 yıl gecikmeyle gerçekleşti. Çok kısa süre sonra da her il’e bir üniversite kuruldu ve Çorum'un bu kazanımı sıradanlaştı. Çorum, hak ettiği zaman, 1992’de üniversiteye kavuşmuş olsa, bugün 18-20 binden değil, 40-50 bin üniversite öğrencisinden söz ediyor olabilirdik.

Aldığım bilgilere göre, Erzurum’un nüfusu 500 bin, öğrenci sayısı 140 bin. Karabük’ün nüfusu 103 bin, öğrenci sayısı 52 bin. Çorum’un kent nüfusu 260 bin, öğrenci sayısı ne olmalı? Bana göre, 500 bin kent nüfusu hedefinin yanına, üniversite öğrenci sayısı olarak da çıtayı 80 bin rakamına koymalıyız.

Unutmayalım, her başarılı insanın bir hedefi ve planı, her başarısız insanın ise bir mazereti vardır. Geçmişin kayıplarını telafi için Çorum’un “üniversite” konusunda hızını biraz daha değil, çok daha artırması gerekir. Rektör Prof.Dr. Reha Metin Alkan’ın, düzlemi “hız” artırmaya uygun bir hale getirmiş olması da büyük avantajdır.