Nesimi Yetik: “Evet, temel olarak Dirlik Düzenlik’in de Toz Ruhu gibi karakterler filmi olduğunu söyleyebilirim. Bunu devam ettirmek, derinleştirmek istedik. Toz Ruhu daha sessiz, içine kapalı, anların, ruh hâllerinin ön planda olduğu bir filmdi. Burada da anlar ve ruh hâlleri var ancak, buradaki karakterler daha eyleme yönelik yani filmde daha fazla aksiyon var. Fiziksel ve sözlü aksiyon daha fazla… O bakımdan Dirlik Düzenlik uzun diyalogların da olduğu konuşkan bir film. Toz Ruhu evin içine kapanık çocuğu, Dirlik Düzenlik konuşkan, hoplayıp zıplayan çocuk.”

D.S: Dirlik Düzenlik, 57. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Cahide Sonku ödülünü aldı. Filmde Annem Sinema Öğreniyor’dan (2006) sonra tekrar annenizi izliyoruz. Annenizle çalışmak nasıl?

N.Y: Harika bir duygu. Dirlik Düzenlik özelinde en mutlu olduğum şey bu. Annemin ve Betül’ün aynı filmde oynaması beni gerçekten çok mutlu etti. Filmimizin üç başrol oyuncusu annem Dudu Yetik, Asiye Dinçsoy ve eşim Betül Esener Antalya’dan Cahide Sonku ödülü aldılar ve bu beni çok mutlu etti.

Sete gelirsek, annem ilk defa profesyonel bir ekiple bir uzun metraj filmde oynadı. Hepimizin elbette tereddütleri vardı. Ama o gerçekten profesyonel bir oyuncu. Sete hemen uyum sağladı ve diğer oyunculardan bir ayrıcalığı olmadan işinin gereklerini yerine getirdi. Dirlik Düzenlik’ten sonra “Boyalı da Saçların”da da oynadı. Annem oyunculuğu çok seviyor ve onunla film yapmak beni çok mutlu ediyor.

Film yönetmeni olmasını da şöyle açıklıyor Nesimi Yetik:

N.Y. “Yönetmen olmak çocukluk hayalim değildi. Yazar olmaktı çocukluk hayalim. Sinemayla hayalini kurabilecek kadar bir ilişkim olmadı. Üniversite yıllarımda tanıştım sinemayla gerçek anlamda. O zamana dek, hep bir masanın başında kitabımı yazarken hayal ettim kendimi. Sonra sinemayla tanıştım ve çok sevdim. Ama edebiyatla olan içsel bağımı hiç koparmadım. Ot Dergisi’nde yazıyorum bu aralar. Belki konuşmak için erken ama bir öykü dosyası üzerinde çalışıyorum. Sinemaya ayırdığım mesaiyi azaltmadan edebiyatı da yazmayı hayatımda var etmeye çalışacağım. Senaryolara gelirsek evet epey senaryo var, hem Betül’ün yazdıkları hem benim yazdıklarım ve ortak yazdıklarımız…” der.

Film Üzerine söylenenler:

Filmin konusu kısaca şöyle verilir internetteki tanıtımında:

“Dirlik Düzenlik üç kadından oluşan bir ailenin hikâyesini anlatır. Bu üç kadın sevgi ve nefret arasında sürekli gidip gelen bir ilişki yaşamaktadır. Dudu ile Vildan’ın bir tarafta, Hicran’ın başka bir tarafta sürdürdüğü; güzellik-çirkinlik, evlilik-bekarlık, para-parasızlık, sağlık-hastalık cephelerindeki bu savaş, anne Dudu’ya gelen evlilik teklifiyle artık kazananın ve kaybedenin olmadığı bir noktaya gelir.”

Dudu Yetik, Betül Esener Yetik, Asiye Dinçsoy ve Nesimi Yetik

Cahide Sonku ödülleriyle Dirlik düzenlik filminin kadınları Asiye Dinçsoy, Dudu Yetik, Betül Esener

(SÜRECEK)