Arap takvimi diyebileceğimiz, Ay'ın hareketine göre düzenlenmiş olan takvimin, Peygamber (SAV) efendimiz zamanında, Milat uygulaması yoktu. Hazreti Ömer zamanında, bunun eksiklik olduğu görüldü ve Mekke'den, Medine'ye hicret başlangıç yılı olarak kabul edildi. Buna göre Peygamber efendimiz (SAV)'in vefatında; hicri takvim sadece 10. Yılında idi.

Bilinen bir bilgi olan; Ay takiminde yılın gün sayısının kullandığımız güneş takviminde 11 gün eksik olduğu notunu buraya koyalım.

Bu durum çeşitli yanlışları beraberinde getiriyor.

Bir örnek sunalım;

Prof. Dr. Casim Avcı ile Mevlana İdris'in; "Hz. Muhammed'in Hayatı" isimli 2017 yılında basılmış kitabı şöyle başlıyor:

"Peygamber efendimiz (SAV) 571 yılında Arap Yarımadası'nın batısındaki Hicaz bölgesinde yer alan Mekke'de doğdu.

Çocukluğu ve gençliğini burada geçirdi.

40 yaşında kendisine peygamberlik verildikten sonra on üç yıl daha Mekke'de kaldı ve insanlara İslam dinini tebliğ etti. 622 yılında Mekke'den Medine'ye hicret etti. Ömrünün son on yılını Medine'de geçirdikten sonra 632 yılında altmış üç yaşında iken burada vefat etti."

Dikkat ettiniz mi? Sayın profesör ve diğer yazarımız Sayın Mevlana İdris 571 yılında doğdu, 632 yılında 63 yaşında vefat etti diyorlar. Ben de 632 den 571'i çıkardığım zaman 61 yaş çıkıyor.

63 rakamı çok mu yanlış? O kadar da değil. Ay takviminin 33 senesi, kullanmakta olduğumuz, "Miladi Takvim" dediğimiz güneş takviminin, yaklaşık 32 yılına eşit olduğundan, 64 senede 2 sene fark yapıyor.

Arapların kullandıkları hicri takvime göre 63 yaş söylemi doğrudur. Fakat bu durum sayın yazarlarımızın yazdığı şekilde yazılınca; doğru bir şey, yanlış yazılmış oluyor.

* * *

Kutlu Doğum haftasının eski şekliyle uygulanmasının kendi doğum tarihimi kullanarak örnekleyerek anlatayım:

Peşinen yazayım; ben yaş günümü kutluyor sayılmam.

16 Ocak 1933'de doğmuşum (Resmiyette, o devrin modasına göre küçük yazdırmışlar; 20 Aralık 1935)

16 Ocak da doğum gününü kutladık mı?

Kendime göre; Kutlu Doğum haftasının eski uygulamasına benzer bir şey yapmaya kalkarsak doğumum 20 Ramazanda gerçekleşmiş. 2017 yılının 20 Ramazanı 14 Hazirana rastladığından; 14 Haziranda bir kutlama daha yapmam gerekiyor. Pek akılcı bir şey olmadığı açık.

Zaten 1989 yılından önce Kutlu Doğum haftası gibi bir uygulama yok. 1989 yılında özel bir durum olmuş. Peygamber efendimiz (SAV)'in doğum günü olan 20 Nisan Mevlit Kandiline denk gelmiş ve özel kutlama haftası yapılmış. Bu durum sonraki senelerde 11 günlük farktan dolayı gittikçe ara açılmış ve ayrı kutlamalar olmuş.

bilgili din adamlarının bir kısmı bu uygulamayı yanlış buluyor ve rahatsızlıklarını dile getiriyorlardı. Büyük bir yanlışın düzeltilmesi iyi olmuştur.

En güzel günler sizlerin olsun.