Tüm dünyada Koronavirüs salgınının baş göstermesi ile başta hizmet sektörleri olmak üzere imalat sanayi ve daha bir çok sektör bu süreçten olumsuz etkilendi. Bu süreç aslında bir noktada küresel bir ekonomik kriz hali almaya başlarken başta Türkiye olmak üzere tüm dünya ülkeleri ekonomik önlem ve destek paketlerini devreye soktu. Bir dostumda internet üzerinden yaptığı bir incelemeyi gönderdiği ileti ile benimle paylaştı. Bende, bu iletiyi yararlı bulduğum için siz değerli okuyucularım ile paylaşmak istedim.

İleti şu şeklide:

“Koronavirüs'ün dünyada pandemik bir boyut almasıyla birbirimizle temas halinde yürüttüğümüz faaliyetlerin birçoğu dijital ortamlara kaymaya başladı. Eğitim, İletişim gibi alanlara büyük boyutlarda etki eden Koronavirüsün Ekonomiye Etkisiyle beraber E-Ticaret'in yükselişini internet üzerinden yaptığım araştırmada gözden kaçırılmayacak bir noktaya geldiğini gözlemledim. Yaptığım incelemelere ve açıklanan rakamlara göre “Koronavirüsün Ekonomiye Etkisi ve E-Ticaret'in Yükselişi” hakkında bazı anekdotları sizlerle paylaşmak istiyorum.

Koronavirüs'ün dünyayı etkisine almasından hemen sonra birçok ülke salgın halinin daha fazla büyümemesi için küçük işletmelere yönelik birçok tedbir aldı. Türkiye'de öncelikle kapatılan spor salonları, berberler, kafe ve eğlence mekanlarının yanı sıra pastane, fırın gibi dükkanlar içinde hizmet sınırlamaları getirildi. Getirilen bu uygulamalarla küçük işletmeler olumsuz etkilenmeye başlasa da e-ticaret hizmeti veren işletmelerin yoğunluğunun arttığını söylemek mümkün. Kısacası bu noktada Koronavirüs salgının e-ticaret yapan firmalar için hizmetlerini doğru bir şekilde yönettikleri takdirde gelirlerini arttırmaya yönelik bir fırsat olduğunu söylemek yerinde olur. İnternet aracılığı ile yaptığım incelemeye göre evlerinde kalan insanların büyük bölümü ailelerini ve kendilerini Koronavirüs tehlikesinden korumak için market ihtiyaçları dahil olmak üzere kıyafet, mobilya, kozmetik gibi alışverişlerini internet üzerinden gerçekleştirme yoluna gitmiş.

Mayıs ayında, internetten kartlı ödeme tutarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 artarak 19 milyar TL’ye ulaşmış görünüyor. Böylece Mayıs ayında internetten kartlı ödemelerde rekor seviyeye ulaşılmış olduğu, internetten kartlı ödemelerin toplam kartlı ödemelerdeki payının da rekor kırarak yüzde 25’i geçtiği görülebiliyor. Özellikle pandemi sürecinde artan e-ticaret ve hijyen sebepli olarak kartlı ödeme ile temassız ödeme tercihleri Türkiye’de kartlı ödeme tutarında ve işlem adedinde rekor kırıldığını gösteriyor.

Buna paralel olarak dijital dönüşümle beraber internetten alışveriş yapılabilen işyeri sayısı da her geçen gün artarken, pandemi dönemiyle bu dönüşüm daha da hızlanmışa benziyor. Birçok yeni işyerinin internet üzerinden hizmet vermeye başladığı görülürken, Mayıs ayında internetten kartlı ödeme gerçekleşen işyeri adedi geçen yıla göre yüzde 43 artarak 54 bini geçmiş durumda.

Yaptığım incelemeye göre Mayıs ayında internetten yapılan kartlı ödemelerin toplam kartlı ödemeler içinde öne çıkan sektörlerin (Yani müşteri eğilimlerine göre), “elektronik eşya” ile “giyim” sektörlerinin olduğunu söyleyebiliriz. Bir sıralama yapacak olursak, elektronik eşya, giyim ve aksesuar, eğitim/kırtasiye, mobilya/dekorasyon, yemek sektörlerinin internetten ödemelerin geçen yıla göre en fazla tercih edildiği sektörler arasında yer alan ilk 5 sektör durumunda”

Gelen iletiden özetle, E-ticaretin bazı hizmet sektörleri dışında küçük imalat ve perakende sektörü için pandemi sürecinde fırsat kapısına dönüşmüş durumda olduğunu söyleyebiliriz.

Bu iletiyi okuduktan sonra Pandemi süreci "Yatırımları etkiler mi?" sorusuna yanıt aramaya başladım ve bu noktada bilgi alabilmek amacıyla çeşitli telefon görüşmeleri yaptım. Yaptığım görüşmelerde pandemi sürecine rağmen çoğu firmanın taleplere göre ana üretim konuları dışında değişkenlik gösteren arz - talep dengesine göre mamul üretimine yöneldiklerini, diğer taraftan ise bir çok yatırımcının sürece rağmen yatırım programlarında kısa gecikmelerde olsa yatırımlarına başlayacaklarını öğrendim ve çok mutlu oldum.

Tahminim ve temennim, Türkiye'nin özellikle pandemi süreci sonrasında başta gıda ve tekstil sektörleri olmak üzere bir çok alanda Avrupa'da ve dünya'da öne çıkan ülke olacağı yönünde.

En güzel günler sizlerin olsun.