Son günlerde Türkiye tarihinin efsanevi iş adamı Vehbi Koç'un, torunu Rahmetli Mustafa Koç ile ilgili, Koç Holding'in yönetim kurulu başkanlığını üstlendiği 2003 yılından vefat ettiği 2016 yılına kadar geçen 13 yıllık sürede grubun varlıkları ve cirosunu 5 katına çıkarttığına dair haberler yayınlanıyor.

Peki Rahmetli Mustafa Koç'un bu başarısının ardındaki sır ne?

Bu sırrın cevabı Rahmetli Vehbi Koç'un oğlu Rahmi M. Koç'a yazdığı, yıllar sonra ortaya çıkan ve şu anda da gündemde olan mektupta.

İşte, Gönderilen: Bay Rahmi M. Koç, Gönderen: Vehbi Koç şeklinde başlayan o mektup:

“Mustafa RAM’da çalışıyor. Ömer’i Alpay Bağrıaçık Bey’in yanına vermişsin. Ali’yi de RAMERİCA’ya verdin.

Görebildiğime göre bu çocukların iyi yetişmeleri şart. Fakat Rahmi Koç’un oğlu muamelesi yapıldığını görüyorum ve çok üzülüyorum. Ne geldikleri, ne çıktıkları saat belli. İstedikleri yere gidiyorlar, diledikleri seyahati yapıyorlar. Kimse sesini çıkarmıyor.

Onun için çalıştıkları şirketlerin müdürlerine özel olarak aşağıdaki projeye benzer bir mektup yazman lazım. Mesela Mustafa için,

‘Oğlum Mustafa Koç şirketinizde çalışıyor. İyi yetişmesi için Mustafa’nın diğer memurlar gibi işe muntazam gelmesi, gitmesi ve verilen vazifeyi hakkıyla yapması lazım. Kendisine hiçbir şekilde Rahmi Koç’un oğlu muamelesi yapılmaması ve Mustafa’ya da bu hissin verilmemesi icap eder. Mustafa hakkında her 3 ayda bir bana gizli olarak bilgi vermenizi rica ediyorum" şeklinde biten mektupta Rahmetli Vehbi Koç oğlu Rahmi M. Koç'a uyarı ve öneri de bulunmuş.

Bu mektubu okuyunca çocuğu için fazla not vermesini isteyen, vermeyince de öğretmenleri darp eden veliler geliyor aklıma ve üzülüyorum.

Bu konuda da Rahmetli Vehbi Koç'tan bir anekdot paylaşıp yazımı sonlandıracağım. Rahmetli Vehbi Koç torunlarına bir mektup yazıp, gazeteden kestiği Üniversite sınavını kazanan bir gençle ilgili haberi yolluyor: “Sizlerin de bu şekilde gazeteye geçmenizi ne kadar isterim” diyor ve ekliyor: “Bir baba oğluna bir apartman bırakacağı yerde en iyi şekilde yetiştirebilirse bu, 3 apartman yerine geçer.”

En güzel günler sizlerin olsun.