Sadece konut ve işyerleri için alınan kira bedellerinin beyana tabi olduğu gibi bir yanlış anlama söz konusudur, halbuki arazi, haklar, motorlu taşıtlar ve Gelir Vergisi Kanununa göre sayılan mal ve hakların kiraya verilmesinden elde edilen gelirler kira geliri içinde beyan verilmelidir.
2013 yılı içinde kira gelirleri elde edenlerin, beyannamelerini elden verenler için 25 Mart 2014 Pazartesi günü mesai saati bitimine kadar, İnternet üzerinden beyanname verenler ise gece saat 24:00’dan önce bağlı oldukları vergi dairesine vermelidirler.
Ortaya çıkan vergilerini ise, ilk taksitini Mart ayı içinde, ikinci taksitini ise Temmuz ayı içerisinde Türkiye’nin herhangi bir vergi dairesine veya banka şubelerine ödeyebileceklerdir.
Dikkat edilmesi gereken hususlardan bir tanesi de şudur, eğer 2013 yılı içinde 2014 ve sonrası yıllara ilişkin kira bedellerini peşin olarak tahsil etmiş isek, 2013 yılı hariç sonrası yıllara isabet eden kira tutarları ait olduğu yılı takip eden yılın mart ayında beyan edilecektir. Başka bir ifade ile peşin alınan sonraki yıl kira tutarları 2013 yılında beyan edilmeyecektir.
Diğer taraftan 2013 yılında, 2013 ve öncesi yıllara ait kira tutarları tahsil edilmiş ise bu durumda Mart 2014 tarihinde alınan tüm kira tutarları beyan edilecektir.
İş yeri kiraları kaç lira olursa olsun işyeri sahibi adına banka yada posta aracılığı ile ödenmesi, konut kiralarında ise her bir konut için kira bedelinin 500 TL’yi aşması halinde konut sahibi adına bankaya yatırılması zorunluluğu getirilmiştir. Kiraların banka yada posta aracılığı ile ödenmemesi halinde, 01.11.2008 tarihinden itibaren her bir elden ödemenin % 5'i tutarında cezaya maruz kalacaklardır.
Konut kiralarında, cezaya muhatap kiraya verenler konut sahipleri olacaktır. İş yeri kiralarında ise tutarına bakılmaksızın banka veya Posta idaresi aracılığıyla ödenmemesi halinde ise her bir işlem için özel usulsüzlük cezasının muhatabı kiraya verenler ile kiracılar birlikte sorumlu olacaklardır.
İşyeri sahiplerini ilgilendiren ve kendilerine vergi avantajı sağlayan bir diğer husus ise, kiracı tarafından ödenen kira bedelinin bürüt tutarı üzerinde ödenen, stopaj şeklinde ifade edilen vergidir. Kiracı tarafından bağlı olduğu vergi dairsine işyeri sahibi adına sorumlu sıfatı ile ödenen vergiyi işyeri sahibi kendine ait kira beyanında ortaya çıkan vergisinden mahsup etme imkanı olduğundan yıl sonunda kiracı tarafından ödenen bu vergilere ilişkin ödeme makbuzlarının şimdiden temin edilmesinde fayda vardır.
En çok yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız kira gelirlerini nasıl beyan edeceklerini sıkça sormaktadırlar, bu konuya da birkaç cümle ile açıklık getirecek olur isek, Oturum ve çalışma izni alarak 6 aydan fazla yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları, tutarı ne olursa olsun eğer kira gelirleri işyerinden ibaret ise ve kiracı tarafından vergi kesintisi (stopaj) yapılıyor ise bu işyeri kira gelirlerini beyan etmeyeceklerdir. Ancak kira gelirleri konut ise ve yıllık kira geliri 3.200 TL’nin üzerinde olması halinde beyanname vererek vergilerini ödeyeceklerdir.