Çelişkiye düşmek veya yapılan işin eksik yada yanlış olması günlük hayatımızda yaptığımız unsurlardır. Ancak birçok böylesine olumsuz eylemin geri dönüşü mümkün iken VERGİ yasalarımızda maalesef geri dönüş yoktur. Yaptığımız her türlü eksiklik yada yanlışlık, tarafımıza ceza yada vergi kaybı olarak yansımaktadır.
Günümüzde birçok işletme sahibinin yaptığı yanlışlıklardan bir tanesi de Katma Değer Vergisi Kanunu ile ilgilidir;
Katma değer vergisi dolaylı bir vergidir, nihai tüketicinin kullanımına girene kadar her teslim ve el değiştirdiğinde katma değer vergisi hesap edilir,en son nihai tüketici katma değer yüklenerek sonlandırır.İşletmeler açısından, alış ve giderlerine ilişkin ödemiş oldukları KDV nin, satışlarından elde ettikleri KDV den indirim olanakları vardır.Katma Değer vergisi kanunu indirim mekanizmasını kanun maddelerinde açıklamıştır.
Bu yasal hükümlere göre, katma değer vergisinin indirim konusu yapılabilmesi için bazı şartlar getirmiştir.
Düzenlenen belgeler mükellef adına tanzim edilmelidir.
Katma değer vergisi bu belgelerde AYRICA TUTAR olarak gösterilmelidir. ( Başka bir ifade ile “KDV dahildir” şeklinde faturalar düzenlenmemelidir.)
Bu belgeler takvim yılını aşmadan yani ilgili yılda defter kayıtlarına geçirilmelidir.
Görüldüğü gibi en önemli hususlardan bir tanesi katma değer vergisinin İNDİRİM ŞEKLİYLE YARARLANABİLMEK İÇİN MUTLAK SURETLE BELGE ÜZERİNDE AYRICA BİR TUTAR OLARAK GÖSTERİLMESİ ŞARTINI ARAMAKTADIR. Yukarıda açıkladığım gibi, tabiki katma değer vergisinin ayrıca gösterilmesi hususu nihai tüketiciler için önemli değildir.Çünkü onlar bu verginin yüklenicisi durumundadırlar.Buna göre maliye bakanlığı genel tebliğinde yaptığı açıklamada;
Toptan satışlarda,
İmalat işi ile uğraşanların toptan satışlarında,
Müzayede mahallerinde ve gümrük depolarında yapılan satışlarda,
Türkiye’de ikamet etmeyen yolculara yapılan satışlarda
Vergi mükelleflerinin birbirleri ile olan alış ve satışlarda
Katma değer vergisinin belge üzerinde ayrıca bir tutar olarak gösterilmesini zorunlu kılmıştır.
Diğer taraftan aynı kanunun 58 nci maddesi indirilemeyecek olan katma değer vergisini, Gelir veya kurumlar vergisine tabii işletmelerin, gider yada maliyet unsuru olarak dikkate alabileceklerini vurgulamıştır.
Bu açıklamlardan anlaşılacağı gibi işletme sahipleri alış ve giderleri için ödemiş oldukları karma değer vergisini indirim konusu yapabilmeleri için, diğer bir ifade ile katma değer vergisi kadar KAYIPLARININ söz konusu olmamaları için satıcıları uyararak belge üzerinde katma değer vergisini ayrıca göstermelerini istemelidir.
Aksi halde gereksiz yere katma değer vergisi ödemek zorunda kalabiliriz. İşletmelerin bu duruma dikkat etmeleri halinde fazladan ödenecek verginin işletme kasasında kalması sağlanacaktır.