“Bilmem ki kuşlar, bu hengamenin neresine uçar” diyor şair. Son 1,5- 2 yıldır ekonomiden siyasete, eğitimden iş hayatına hayatımızın her alanını etkisi altına alan pandeminin ağır koşulları altında, bir hengame içerisinde hayatımızı sürdürmeye çalışıyoruz.

Bugün yarın aşı geldi gelecek derken, aşılar geldi lakin bu kez de “Aşıların içinde ne var?” sorusu gündeme geldi. Aşıya tereddütle bakan ve yaklaşan, kimilerini "Aşı karşıtı" yapabilen bu anlamsız, sakıncalı sorulara muhatap olabiliyoruz.

Bazı sohbetlerde, yıllardır aldığı ilaçların, yaptırdığı aşıların içinde ne olduğunu biliyormuş gibi konuşan, içeriğinde ne olduğunu bilmediği için aşı yaptırmayı düşünmeyen ya da karasızlık yaşayan insanlar olduğunu görüyor ve üzülüyorum. Ben de her Türk vatandaşı ve uzmanlar gibi aşının içeriğinde ne olduğunu bilmiyorum. Ama eksiksiz bir şekilde aşılarımı oldum.

Zor günlerden geçiyoruz. Her alanda pek çok sorunumuz var. Ancak yaz günlerinin sonlarına geldiğimiz, güneşin artık pek cömert davranmadığı bugünlerde vaka ve ölüm oranlarında ürkütücü bir yükseliş mevcut. Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan verilere bakıldığında Çorum ve Tokat'taki ürkütücü yükselişi görebilmek mümkün. Kısacası hassas bir noktada, tehlikeli ve riskli bir dönemeçteyiz.

Evet, önümüzde duran tabloyu görmezden gelmenin ya da bazı bahanelerle önemsizleştirmenin mümkün olmadığı açık ve net olarak görülüyor.

Bu tablo karşısında hiç kimseye "Git aşını ol!" demek gibi bir lüksüm yok. İsteyen yaptırır, isteyen yaptırmaz! Zaten haddime de değil. Olup ya da olmamak da anayasal olarak güvence altına alınmış bir hak. Ne var ki uzmanların da dediği gibi salgın belasından bir an önce kurtulabilmemiz için önümüzde yaygın bir aşılama ve yüksek bir aşı bağışıklığına ulaşabilme dışında çözüm de yok. Bu nedenle “Aşıların içinde ne var?” gibi bir soru süratle ve hemen gündemden düşmelidir.

“Bu kadar insanın içinde gelip beni mi bulacak?” düşüncesine sahip olanlara da buradan seslenmek istiyorum. Testleri pozitif çıkana kadar çoğu insan kendini riskten uzak görüyordu. Kurallara uyalım ve aşılarımızı mutlaka yaptıralım! Aşı olmak sadece kişisel bir görev değil, sevdiklerimiz ve içerisinde yaşadığımız topluma karşı en önemli görevimiz.

Bugünlerin üstesinden gelebilmek için önyargıları bir kenara bırakalım. Lütfen duyarlı olalım ve aşılarımızı yaptıralım. Artık bu hengameden kurtulalım.

En güzel günler sizlerin olsun.