Lisede normal tarihi hiç sevmezdim ama

“Sanat Tarihi” ilgimi çekerdi. Bu yüzden olsa gerek ki, 1997’den beri basından Batman’a bağlı Hasan Keyf ilçesinde, Artuklardan ve Selçuklulardan kalan çok değerli tarihî eserlerin, Ilısu barajı sularının altında kalacağını duyunca üzülmüştüm.

2008 yılında Batman’a bir dostumuzu ziyarete gittik. Bu vesile ile Hasan Heyf’i de gezdik. Şahane idi. Basından haberdar olduğum Hasan Keyf’i görünce sular altında kalması beni iyice üzdü.

Bir müddet sonra sular altında kalmaması için Hasan Keyf’i baypas eden boru sistemli bir proje aklıma geldi. Makine mühendisi veya mimar olmadığım halde projemi elimden geldiğince çizime döktüm, şekillendirdim.

Kime nereye nasıl ulaştıracağımı da bilmiyordum. 30.03.2009 tarihinde Batman Valisi Dr.Recep Kızılcık’a ve Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Hilmi Güler’e gönderdim. Her ikisinden de alındı cevabı bile gelmedi. Aradan dört sene geçti, Batman’da çıkan yerel gazete Çağdaş’a gönderdim. 2 Ocak 2013’te “Bu proje Hasan Keyfi’i kartarır” manşeti ile yayınladılar.

Eski İmar ve İskan Bakanı, Çorum’un değerli insanı Prof.Dr.Ahmet Samsunlu hocamla Çekva’da karşılaştım. Bu projeden bahsettim ve nereye göndereyim diye ona sordum. Ben bu işlerin adamıyım, bu benim konum dedi. Ahmet Hocama verdim. Sağ olsun fikrime değer verdi, inceletti ve 15 Mayıs 2013 tarihinde rantabl bir proje olmadığını bildirdi.

O gün bu gündür Hasan Keyf ne oldu endişesini içimden atamadım.

*

Dün haberlerde Dicle’nin dibinde olan Zeynel Beay Türbesi’ni 2 kilometre uzağa taşıdıkları haberi ile içim rahat etti. Haberi izledim ve sevindim. Bu başarıyı ve emeği geçen herkesi kutluyorum.

Ancak!

Hasan Keyf’in yerleşim merkezinde de Artuk mimarileri ve Selçuklu camileri var. Onlar ne olacak, bilgim yok. Baraj suyu nereye kadar yükselecek bilmiyorum. Eğer sular oraya kadar yükselecekse inşallah onları da aynı yerde belki biraz daha yukarı kaldırarak kurtarabilirler. Tarih çok önemli, arkeolojik tarih ve mimari tarih daha çok önemli. Çünkü somut kalıntılar canlı tarihtir.

*

Avrupalı 300- 400 yıllık taşlarını, binalarını gözü gibi koruyarak öğünüyor. Medeniyetler beşiği Anadolu’muzda 3000-5000-7000-10000-12000 yıllık arkeolojik tarih var. Hâlâ buluntular var, halâ kazılar devam ediyor.

Çorum, o medeniyetler hazinesinin mirasından bolca nasiplenen bir şehrimiz. Böylesine zengin topraklarda oturmanın, vebali ve mesuliyetleri var. Cahil olma, bilgisiz olma ilgisiz olma hakkımız yok.

Zeynel Bey türbesinin naklini düşünen ve projelendiren zekâ sahiplerine, amelesinden mühendisine ve emeği geçen herkese ve bu projeyi yüreklendirenlere tebriklerimi sunarım.

Darısı bütün tarihi yapılarımıza …