Yılmaz Özdil, 25 Ocak 2017 günlü Sözcü’de “Pranga” başlıklı yazısıyla, AKP’li bir kadın milletvekilinin “100 yıllık prangadan kurtuluyoruz” sözünü eleştirirken, Cumhuriyet kadınlarını yazdı.

Türkiye’nin kendi alanında “ilk” olan kadınlarını sıralayan Yılmaz Özdil, yazısını şöyle noktaladı:

“Atatürk devrimleri sayesinde eşit insan haklarına sahip olacaksın, Atatürk devrimlerinin yarattığı imkânlardan sonuna kadar faydalanacaksın, Atatürk devrimleri sayesinde milletvekili seçileceksin, sonra da ‘100 yıllık pranga’ diyeceksin öyle mi?”

*

Yılmaz Özdil’in bu yazısında, Türkiye’nin ilk kadın diş hekimi olarak Ferdane Bozdoğan’ın adı geçti.

İşte bu isim, Çorumluları, Çorumlu kadınları gururlandıran bir isimdi.

Türkiye’nin ilk kadın diş hekimi Ferdane Bozdoğan (Erberk), kimdi biliyor musunuz?

15 Nisan 2016 tarihinde kaybettiğimiz, Çorum’un efsane kişiliklerinden, Çorumspor’a ilk şampiyonluğu yaşatan Kulüp Başkanı, Devlet Hastanesi eski Başhekimi, KBB Uzmanı Op.Dr. Atilla Bozdoğan’ın ve Gürcan Bozdoğan’ın ablaları…

Öz be öz Çorumlu…

*

Aslında, Çorum kadınları için, cumhuriyet çocukları için bu “onur verici” unvan, ilk kez su yüzüne çıkıyor değil.

Halen Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’nda öğretim görevlisi olan Tuğba Gülen, A.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Cumhuriyet Tarihi Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programı’nda tezini hazırlarken, Ferdane Bozdoğan’ı da araştırmış ve Ağustos 2015’te Çorum Belediyesi Kültür Yayınları’nda çıkan “İki Dünya Savaşı Arasında (1918-1939) Çorum’da İz Bırakanlar” isimli kapsamlı eserinde tanıtmıştı.

*

Yılmaz Özdil’in yazısında geçen bu isim hakkında Atilla Laçin tarafından uyarılınca, önce, merhum Dr. Atilla Bozdoğan’ın eşi Ayşen Bozdoğan’a, onun aracılığı ile de Ferdane Bozdoğan Erberk’in Mersin’de yaşayan oğlu Teoman Erberk’e ulaştık.

Öğr.Gör. Tuğba Gülen’in -nasılsa hatırdan çıkmış- bu çalışması da Teoman Erberk tarafından hatırlatıldı.

*

Cumhuriyet’in ilkleri arasında yer alan bu değerli Çorum kadınının, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde, kapsamlı biçimde Çorum’un ve tüm cumhuriyet kadınlarının gündemine getirilmesinin, bunun da, söz konusu akademik çalışmayı yapan Tuğba Gülen tarafından gerçekleştirilmesinin doğru olacağı kanısındayız.

Bu nedenle, Yılmaz Özdil’in yazısıyla bir kez daha hatırlanan bu değerli hemşehrimizi, kısaca anmakla yetineceğiz.

*

Ferdane Bozdoğan, İsmail Şevki Bey ve Hatice Hanım’ın kızı olarak 1914 yılında Çorum’da dünyaya geldi. İlk ve ortaokuldan sonra Erenköy Kız Lisesi’ni bitirdi. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Diş Tababeti Mektebi’nden 1936 yılında mezun oldu. Çorum’da muayenehane açtı ve Devlet Hastanesi’nde istihdam edilen ilk Türk kadın diş hekimi unvanını elde etti. 1939 yılında Çorum Halkevi Başkanlığı görevine getirildi. 

1941 yılında Teğmen Kandemir Erberk ile evlenip, eşinin görev yerlerinde diş hekimliği yaptı. Eşinin ataşe militer olması nedeniyle Stockholm’de misafir hekim olarak görev üstlendi.

Diş hekimliğini, emekli olduğu 1983 yılına kadar İstanbul’da sürdürdü.

2005 yılının Mart ayında İstanbul’da vefat etti.

Bu seçkin cumhuriyet kadınını, değerli hemşehrimizi, bu vesileyle saygıyla, şükranla, rahmetle anıyoruz. (Selda FINDIK)

Editör: TE Bilisim