Çorum merkeze bağlı Mollahasan Köyü’nde kentte ilk defa ekilen “sezenbey nohudu” için hasat töreni düzenlendi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen nohut hasadı töreninde sezenbey nohudu hakkında katılımcılara bilgi verildi.
Mollahasan Köyü Muhtarı Hulusi Aydaş, sezenbeyin diğer çeşitlere göre biraz erken hasat edildiğini belirterek, “Solgun hastalıklara dayanıklı, antraknoz değerleri bakımından diğer çeşitlere göre dayanıklıdır. Yine protein çeşitleri de yüksektir” dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Yusuf Şahinbaş ise, “Sezenbey nohut çeşidi ülkemiz çiftçisi ile bu yıl tanışacak olan her yönüyle mükemmel bir nohut çeşididir. Çok yüksek boylu, yüksek verimli, biçerdöverle hasat edilebilir ve hastalıklara dayanıklıdır” dedi.
Bitki boyunun 45-65 cm, dik gelişen, makineli tarıma uygun, açık bej tohum renginde, koçbaşı tohum şekli ve 1000 dane ağırlığında ortalama 490-550 gram arasında olduğunu kaydeden Şahinbaş, “Yaprakları diğer çeşitlere göre daha açık renklidir. İlk bakla yüksekliği 25-39 cm’dir.
Taneleri açık renkli olan, iri taneli İspanyol çeşitlere benzer. Yazlık bir çeşittir. Erken ekimlerde soğuğa dayanıklı değildir. Özellikle Karadeniz geçit ve iç kesimlerinde kolaylıkla yetiştirilebilir. Diğer çeşitlere göre daha erkencidir. Dekara 10-12 kilo tohum hesabıyla ekim yapılmalıdır. Kuvvetli topraklarda daha fazla dallanır. Bitkide ortalama 17-33 arasında bakla oluşturmaktadır. Yüksek verimlidir. Bölge ortalaması 226 kilogram dekardır. Uygun şartlarda dekara 405 kilo ürün alınabilir.
Solgunluk hastalığına dayanması iyi olup, antraknoz hastalığına da dayanıklıdır. Nohut üretimi yapılan tüm bölgeler için ekimi tavsiye edilir” şeklinde konuştu.
Şahinbaş, Çorum’da 25 üretici 500 dekar, Alaca’da 18 üretici 400 dekar ve Sungurlu’da 18 üretici 450 dekar olmak üzere toplam 61 üreticinin 1.350 dekarlık alana sezenbey nohudu ektiğini bildirdi.



(Taner ŞİMŞEK)
Editör: TE Bilisim