Araştırma Merkezi araştırmacıları koordinatörlüğünde “Yazılı Belgeler Işığında I. binyılda Karkamış” ve “M.Ö. 2. binyılda Anadolu’daki Büyük Uygarlık: Hititler” isimli iki konferans Hitit Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda yoğun bir katılımla gerçekleşti.
Müze Müdürü Önder İpek ve Müze araştırmacıları, Hitit Üniversitesi Arkeoloji bölümü öğretim üyeleri ve Hitit Uygarlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. İlknur Taş ve öğrencilerin hazır bulunduğu konferansa Çorum halkından yoğun talep vardı.
İlk konferans sabah saatlerinde, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Peker tarafından verildi. Söz konusu bilimsel toplantıda, Kargamış’ta 2014 yılı kazı sezonundan ele geçen buluntular arkeolojik ve filolojik açıdan yorumlandı. Karkamış kazısından ele geçen luvice yazılı stelleri yorumlayan Peker, halen çözüme ulaştırılmamış bazı problemleri de burada ilk kez bilim dünyasının önüne serdi. Öğleden sonra ise, İstanbul Üniversitesi’nin duayen hocalarından ve Türkiye’nin ilk Hititologlarından biri olan emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Belkıs Dinçol yaklaşık iki saat süren bir konuşma yaptı. Sözlerine Hitit Araştırma Merkezi’ne teşekkür ederek başlayan Dinçol, Hitit Uygarlığı hakkında bugüne kadar yapılan çalışmalardan; Hitit Devleti’nin siyasi tarihi, Hitit gelenekleri, Hititler’in devlet anlayışı, Hitit dini, Hititler’de büyü, fal ve kehanet gibi dinleyicilerin büyük ilgiyle izlediği Hitit dünyasına ait bazı konulara değindi.


(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim