Çorum Eğitim ve Kültür Vakfı (ÇEKVA), Türkiye Bilişim Derneği’nin ülke güvenliği açısından ihtiyaç duyulan siber güvenlik elemanı ve bilişim uzmanı ihtiyacı doğrultusunda, başta Boğaziçi Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Türk Telekom, Çalışma ve İş Kurumu ile Havelsan işbirliğinde çocuklara ve gençlere yönelik hayata geçirdiği Bilişimle Gelişim Projesi’ni Çorum’da da uygulamak üzere harekete geçti.

ÇEKVA Genel Müdürü Erdal Karslı, ÇEKVA Şube Müdürü Ahmet Güngör ve Türkiye Bilişim Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Levent Karadağ önceki gün düzenledikleri toplantı ile “Çorum Bilişimle Gelişim Projesi”ni tanıttılar.

İSTANBUL’DA OLAN HER ŞEY ÇORUM’A DA…

ÇEKVA Çorum Şubesi’ndeki toplantıda söz alan Ahmet Güngör, Erdal Karslı’nın göreve gelmesiyle birlikte kabuğunu kıran vakfın İstanbul’daki genel merkezi ile Çorum’un entegre şekilde başarılı projelere ve çalışmalara imza attığını kaydetti. Karslı’nın İstanbul’da olan herşeyi Çorum’a da uyarlamak adına önemli çalışmalar yaptığını dile getiren Güngör, “Çorum Bilişimle Gelişim Projesi”nin de bunlardan biri olduğunu kaydetti.

GENÇLERİ TEKNOLOJİ İLE TANIŞTIRMAK

Türkiye Bilişim Derneği işbirliğinde ilimizde hayata geçirmek istedikleri “Çorum Bilişimle Gelişim Projesi” uyarınca Valilik, Belediye, Hitit Üniversitesi, Milli Eğitim Müdürlüğü ve TSO başta olmak üzere çeşitli kurumlarla görüşmeler yapacaklarını anlatan Erdal Karslı da, Çorumlu gençleri teknoloji ile tam anlamıyla tanıştırmak istediklerini açıkladı.

Bir çok kurum ve kuruluşun paydaşı olduğu proje ile Çorum’da siber güvenlik elemanları yetiştirerek hem istihdama katkı sağlamak hem de ülkeye hizmet etmelerini hedeflediklerini vurgulayan Karslı, projeyi tanıtmak adına bazı ziyaretlerde bulunacaklarını ve bu yıl içinde Çorum’da çocuk ve gençlere yönelik çeşitli eğitimler düzenlemeyi planladıklarını söyledi.

ÜLKENİN GELECEĞİNE KATKI

Toplantıya katılan Türkiye Bilişim Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Levent Karadağ ise projeyi tanıttı. 1971 yılında kurulan kamu yararına bir dernek olduklarını ifade ederek E-Teknoloji, Bilişim Atölyeleri, İstanbul Academy ve PlayLab Türkiye gibi firmalar aracılığıyla ülkenin bilişim alanında gelişmesine yönelik çeşitli eğitimler ve kamplar düzenlediklerini, bu eğitimler sayesinde ülkenin geleceğine katkı sağladıklarını vurguladı.

Çorum’da da yapacakları proje sayesinde kentin dijital yol haritasını çıkaracaklarını belirterek teknoloji sayesinde dezavantajların avantaja dönüştürülebileceğini açıklayan Levent Karadağ, geleceğin teknoloji lideri gençlerini Play Lab sistemi sayesinde yetiştireceklerini, bu sistemde çocuk ve gençlerin eğlenerek kodlama ve programlama, mobil uygulama geliştirme, robot programlama, 3D tasarım, animasyon ve baskı, web tasarım, görsel tasarım, drone uçurma, robotik programlama, blogger oluşturma gibi işleri öğrenebileceğini ifade etti.

2017 BİLİŞİM VE GELİŞİM YILI

Başbakan Binali Yıldırım’ın geçtiğimiz haftalarda katıldığı ve derneklerinin düzenlediği Bilişim Zirvesi’nde 2017 yılını bilişim ve gelişim yılı olarak ilan ettiğini hatırlatarak yeni dünyada savaşların artık siber savaş şeklinde olacağını, ülkemizde de 100 bin siber güvenlik, 60 bin de bilişim uzmanı açığı bulunduğunu anlatan Karadağ, “İstanbul, Manisa gibi illerde başlattığımız bu çalışmaları Çorum’da da yapmayı istedik. Bu konuda bazı görüşmeler yapmak adına ÇEKVA Genel Müdürü Erdal Karslı ile birlikte geldik. Türkiye’de bu alandaki açığın kapanmasına katkı sağlayarak ülkenin geleceğinde söz sahibi olacak çocuk ve gençlerin teknoloji ile barışık hale gelmelerini planlıyoruz. Burada gereken desteği alabilirsek çocuklara ve gençlere yönelik teknoloji atölyeleri oluşturacağız.” dedi.

Levent Karadağ, çocukların bu atölyelerde hayallerindeki kahramanları çizerek bilgisayarda 3 boyutlu hale getirdiklerini ve 3D yazıcılar sayesinde bunları gerçeğe dönüştürebildiklerini anlatarak, “Geleceğin teknolojilerini ve yaşam biçimini tasarlayacak olan çocuklar bu atölyelerde şimdiye kadar hiç yapılmamış bir çalışma için biraraya geliyor” ifadesini kullandı. 

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki siber sömestr kampının bir benzerini Çorum’da düşündüklerini kaydeden Karadağ, “Verilecek eğitimler sayesinde çocuklarımız dünyayla daha iyi yarışır hale gelebilecektir” diye konuştu.

BİLGİYİ YÖNETENLER, ÜLKENİN GELECEĞİNİ ŞEKİLLENDİRECEK

“Dünya hızla değişiyor ve eğitim sistemlerimizi de bu hızlı değişime adapte etmek zorundayız” diyen Levent Karadağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

 “Ülkelerin geleceğini şekillendirecek olan kişiler, bilgiyi işleyen ve yönetenler olacak. Türkiye Bilişim Derneği olarak, bilim insanları yetiştirmek ve yetişkinlerin tüm hayatları boyunca sürecek mesleki eğitimlerine destek olmak amacıyla ülkemizin ve dünyanın önde gelen iş ve akademik uzmanlarını bir araya getirdik.

Çorumlu çocuklarımızı küçük yaşta bilişim teknolojileri ile tanıştıracağız. Yeni dünyanın zenginleri, bilişim ve teknolojiyi kullanan şirketlerden oluşuyor. Bu şirketlerin kurucusu ya da sahiplerinin çoğunluğu ise gençler. Önümüzdeki süreçte sanayide teknoloji çok daha yaygın kullanılacak ve teknolojiyi kullanamayan şirketler silinecek. Çorumlu firmaları geleceğe taşıyacak olan da bugünün gençleridir. Çorumlu gençlerin ülke çapında ve dünya çapında rekabet avantajı yakalamaları için teknoloji odaklı girişimcilik yanlarının güçlü olması gerekiyor. Bu da gençlerin bilişim becerilerinin artmasıyla doğrudan orantılı.”

“ÇORUMLU’DAN AL” E-TİCARET PROJESİ

“Çorum'da açmayı planladığımız ‘İnovasyon ve Teknoloji Girişimcilik Atölyesi’ ile Çorumlu gençler girişimcilikleriyle ülkeye hizmet sağlayacaktır. Gençlerimizi ve kadınlarımızı girişimci yapma adına bu eğitimlere ayrı bir önem veriyoruz. Düzenleyeceğimiz eğitimlerin yanı sıra ‘Çorum’dan Al, Çorumlu’dan Al’ başlıklı bir e-ticaret projesini de hayata geçirmeyi planlıyoruz.

 “Çorumlu Çocuklar Geleceği Şekillendiriyor’ başlığı altında 8-14 yaş grubu çocuklar programlama öğrenerek sistematik düşünme, problem çözebilme, olaylar arasındaki ilişkileri görebilme, yaratıcı düşünebilme gibi yetiler kazanacak.

‘Kodla, Robot Yap Çorum’, ‘PlayLab Türkiye İşbirliği ile Sömestr Kampı’, ‘Ebeveynlere Kodlama ve Robotik Eğitimler’ de düzenlemeyi planladığımız diğer eğitimler arasında yer alıyor. Eğitimlere katılan çocuklar, Çorum’un bilişim alanındaki marka elçileri olacak. Böylece kentin gelişiminde aktif rol alarak şehrin geleceğine önemli katkılar sağlayacaklar. Ayrıca ebeveylere yönelik de kodlama robotik eğitimlerimiz olacak. Yerel yönetimler ve kamu kurumlarına da siber güvenlik seminerleri düzenleyeceğiz.”

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim