Çorum en başta, Hitit uygarlığının başkenti Hattuşa’yı bağrında taşıyor ve Mısırlılarla Hititler arasında imzalanmış olan insanlık tarihinin ilk yazılı barış antlaşması Kadeş’in çivi yazılı tableti de Hattuşa’da bulundu. Bu tablet, üzerinde Kraliçe Puduhepa’nın imzası da olduğu için, aynı zamanda kadın-erkek eşitliğinin yeryüzündeki ilk tarihsel belgesi.

Böylesine önemli tarih hazinelerine ve doğal güzelliklere, tarihi kentsel dokulara, olağanüstü bitki çeşitliliğine ve zengin bir mutfağa sahip olan Çorum, ne yazık ki, turizm potansiyelini gereği gibi değerlendiremiyor. Nitekim, 2018 yılında Çorum’daki müze ve örenyerlerini gezen ziyaretçi sayısı 111.694’te kaldı. Oysa, Çorum’un hedefindeki rakam 1 milyon olmalı.

Çorum’da, 1 beş yıldızlı, 1 dört yıldızlı, 3 üç yıldızlı, 3 iki yıldızlı ve 1 de bir yıldızlı olmak üzere 9 turizm işletme belgeli konaklama tesisi, 34 de belediye belgeli otel bulunuyor. Turizm işletme belgelilerin yatak kapasitesi 994, diğerlerinin ise 2.138. Konaklama sayısı 2018 yılı itibariyle, 186.437 yerli, 4.129 yabancı olarak tespit edilmiş durumda.

Tarih boyunca, Hatti, Hitit, Frig, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı uygarlıklarına ev sahipliği yapan Çorum, Hattuşa’nın UNESCO Dünya Mirası listesinde, çivi yazılı tablet arşivlerinin ise Dünya Belleği listesinde yer alması nedeniyle, dünya çapında tarihsel bir öneme sahip. Eski Tunç Çağı’ndan başlayarak önemli bir dinsel merkez olan Alacahöyük’te 4 farklı uygarlık çağı ortaya çıkarılmış durumda.

Alacahöyük ve Hattuşa’nın yanısıra, Şapinuva, Pazarlı, Eskiyapar, Resuloğlu, Hüseyindede ve Yörüklü kazılarında elde edilen buluntular, Çorum, Boğazköy ve Alacahöyük müzelerinde sergileniyor. Çorum, Osmancık, İskilip ve Sungurlu’da çok önemli Selçuklu ve Osmanlı eserleri var.

Çorum, sınırları içindeki tüm bu kültürel mirasın yanısıra, her mevsim farklı renklere bürünen ormanları, oksijen deposu yaylaları, ırmakları, göletleri, keşfedilmeyi bekleyen vadileri, kanyonları, asırların birikimini günümüze taşıyan el sanatları ve halk kültürü birikimiyle, gerçek manada büyük bir turizm potansiyeline sahip bulunuyor. Ve turizmle ilgili rakamlar, bu büyük potansiyelin çok çok gerisinde kalıyor.

Bu gerçeğin ışığında, Çorum turizmini geliştirmeye yönelik olarak, 2005 yılında Hitit Destinasyonu Projesi kapsamında çalıştay, 2007 yılında Türkiye Turizm Stratejisi ve 2023 Eylem Planı kapsamında İl Turizm Konseyi oluşturulması çalışması, 2018 yılında Çorum İli Strateji Planı kapsamında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Eylem Planı çalışması yapıldı.

Bu çalışmalar sonucunda Çorum turizminin yol haritası somutlaştırıldı ve turizm altyapı projeleri belirlendi. Zira, günümüzde turistik çekim ögelerinin insanları cezbedebilmesi için, bu çekim merkezlerinin turistlerin yararlanmasına sunulabilecek birer ürün haline getirilmesi gerekiyor. Çorum’un turizm destinasyonunun altyapısını oluşturan projeler bu anlayış çerçevesinde hazırlandı.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce belirlenen ve bir kısmına başlanmış olan 22 turizm projesi şöyle sıralanıyor: 1. Hitit Köyü Çevre Düzenlemesi ve Peyzajı Projesi 2. Hattuşa Budaközü Vadisini Doğa Turizmine Kazandırma Projesi 3. Hattuşa Yeşilırmak Havzası Bölgesel Markalaşma ve Destinasyon Projesi 4. Alacahöyük Gölpınar Hitit Barajı Rekreasyon Projesi 5. Alaca Örükaya Roma Barajı Rekreasyon Projesi.

6.Çatak Tabiat Parkı Gençlik Kampı Projesi 7. İsmet Eker Kırsal Yaşam ve tarım Çiftliği 8. Bilaller Kültür ve Sanat Merkezi Restarosyonu 9. Ayakkabıcılar ve Dikiciler Arastası Restorasyon Projesi 10. Velipaşa Hanı Restorasyon Projesi 11. Çorum Kalesi Restorasyon Projesi 12. Sıklık Tabiat Parkı Projesi 13. Alaca Hüseyingazi Medresesi Kamulaştırma ve Restorasyon Projesi 14. Behramşah Külliyesi Kazı Çalışmaları ve Restorasyon Projesi.

15. Figani Kaplıcası Roma Hamamı Restorasyon Projesi 16. Figani Termal Tesis Projesi 17. İskilip Kalesi Restorasyon ve Işıklandırma Projesi 18. İskilip Redif Kışlası Restorasyon Projesi 19. Oğuz Adası Projesi 20. Osmancık Kandiber Kalesi Restorasyon ve Çevre Düzenlemesi Projesi 21. Osmancık Koyunbaba Köprüsü Restorasyon Projesi 22. Dodurga Tıbbi Aromatik Bitki Üretim Çiftliği Projesi.

Bu projelerin hangi aşamada olduğuna ilişkin bilgilere geçmeden önce, gerek turizm altyapı yatırımlarının koordinasyonu, gerekse sonraki aşamada Çorum turizminin pazarlanabilmesi için Kültür ve Turizm Müdürlüğünce öngörülen kurumlar hakkında fikir sahibi olmak gerekiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın turizm altyapısını gerçekleştirmek üzere öngördüğü model “Alan Yönetimi Başkanlığı”…Çorum gibi geniş bir coğrafyada farklı projelerin koordinasyonu için, Çorum Belediyesi’nin bünyesinde, ama Başkanı Kültür ve Turizm Bakanı tarafından atanan, yönetsel bakımdan özerk bir yapı…

Bakanlığın turizmi pazarlama adına öngördüğü yapı ise “Turizm Altyapı Hizmet Birliği” adı altında tüzel bir kişilik. Bu yapı, kamu, yerel, mesleki, sektörel kuruluşların, sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinden oluşuyor.

Dolayısıyla, Çorum Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün, kamu kuruluşlarının, yerel yönetimlerin, Hitit Üniversitesi’nin, OKA’nın ve diğer tüm ilgili kurumların desteğiyle ortaya koyduğu “yol haritası”, turizm potansiyelini değerlendirip Çorum’u bölge kentleriyle birlikte “turizm bölgesi” haline getirmeyi sağlayacak nitelikte. Denilebilir ki, ciddi bir turizm seferberliği başlatılmış durumda. Şimdi tüm Çorum’un gücünü bu girişimlerin arkasında toplamak gerekiyor.

Konuyu ayrıntılarıyla değerlendirmeye devam edeceğiz.

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim