Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Çorum’un “temiz şehir” imajını güçlendirmek için birçok önemli yatırımın altına imza attıklarını söyledi.
Konteynır yıkama aracının tanıtımı amacıyla düzenlenen törende konuşan Külcü, “Çorum geçmişten bu yana “temiz şehir” imajıyla bilinen bir şehirdir. Biz de göreve geldiğimiz 2009 yılından buyana şehrimizin temizlikle ilgili güçlü algısını daha da pekiştirmek için birçok yeni çalışma yaptık” dedi.
Çorum’un temizliği ile ilgili attıkları en önemli adımın daha önce kiralama yöntemiyle edindikleri araçların yenilenmesiyle ilgili olduğunu belirten Külcü, konuşmasında şunları söyledi:
“İki yıl boyunca ödediğimiz taksitlerin ardından temizlik araçlarının mülkiyetine sahip olduk. Bu şekilde kira ödemekten de kurtulduk. Temizlik İşleri Müdürlüğü bünyesinde bulunan diğer temizlik araçlarının tamamını da belediyemize kazandırdık. Çorum Belediyesi’nin temizlik kalitesinin standardını bir gömlek daha yükselttik.
Belediye olarak bunlarla yetinmedik. Şehrimizin en önemli caddelerinden olan Gazi, İnönü ve Bahabey caddelerine yeraltı çöp konteyneri yaptık. Bu uygulamayı Anadolu’da ilk defa Çorum’da biz yaptık. Yine sistemi sorunsuz olarak kullanan yegâne belediye de Çorum Belediyesi’dir.
Gazi, İnönü ve Bahabey caddelerinde yeraltı çöp sistemine geçilmeden önceki kötü görüntüleri dün gibi hatırlıyorum. Özellikle lokanta ve kafelerin önlerinde biriken çöpler ve bu çöplerin sokak hayvanları tarafından kurcalanması sonucunda pis kokular ve görüntüler ortaya çıkıyordu. Yeraltı çöp konteyneri sistemi ile birlikte bu görüntülerin tamamından kurtulmuş olduk.
Belediye olarak sadece ana caddelerde değil mahalle aralarındaki temizliğe de önem veriyoruz. Mahalle aralarını temizlik araçlarımızdan ziyade süpürgelerle çalışan personelimiz temizliyor. Haftada bir kez tüm mahalle araları ve sokaklar süpürülüyor.
Göreve geldiğimizde Çorum’da çöp kutusu olarak kullanılan 12 bin varil ve 8 bin tane de konteyner vardı. Varillerin çoğunun altı delik olması nedeniyle etrafa kötü kokular yayılıyordu. Şehirdeki tüm varilleri kaldırdık. Kentin tamamında konteyner uygulamasına geçtik. Şu anda 15 bir konteyner bulunuyor.
Belediyemiz teknolojik imkânlarını temizlik işlerinde de kullanıyor. 15 bin konteynerin her biri hangi gün, hangi saat, hangi dakika alınmış bunun takibini yapacağız. Şu anda bin konteyner için pilot uygulamasını yapıyoruz.”



(Taner ŞİMŞEK)
Editör: TE Bilisim