Yeni Sosyal Güvenlik yasamız "ev hizmetlerinde" çalışanlar için özel hükümler getirmiştir. Aslında ev hizmetlerinde çalışan kişilerin sosyal güvenliği öteden beri sorun olmakta bir çok kişi çalışan hizmetlilerin sigortasız olmasından dolayı cezalı duruma düşmekteydi, yeni yasal düzenleme ev hizmetlerinde çalışanlar için istisnai bazı uygulamaları devreye sokarak bu aksaklıkları önlemiştir.
Ev hizmetleri denince akla, ailenin günlük ihtiyaçlarının dışarıdan sağlanan iş gücü ile karşılanması anlamını taşımaktadır. Mesela, yemek pişirme, temizlik, çocuk bakımı, bahçıvanlık gibi hizmetler bu sınıfa dahil edilebilir. Ancak bazen yukarıda sayılan ev hizmetlerini yapan kişilerin bu hizmetlerini belirli aralıklarla değil, süreklilik gösteren biçimde yaptığı görülmektedir. Dolayısıyla yasa ile istisna getirilen husus ev hizmetlerinde ücretle ve haftanın yada ayın belirli günlerinde çalışan kişiler akla gelmelidir. Buna karşılık, örneğin, mürebbiye, hizmetçi, aşçı adı ile "sürekli çalışan" kişiler bu istisnanın dışında kalmaktadır.
Bu konu birçok kişi yakından ilgilendirmektedir, bu nedenle konuyu biraz açmak istiyorum.
Ev hizmetlerimizden herhangi birini yada birden çok işi yapan hizmetli kişiler evimize bir ay içinde 10 gün veya daha fazla geliyor ve çalışıyor ise normal işçiler gibi sigortalı sınıfına dahil edilmeleri gerekmektedir. Dolası ile çalışan ev hizmetlisinin iş kazası geçirmesi, meslek hastalığına yakalanması halinde işverenin kastı veya kusuru varsa sorumlu olacağı anlamını taşımaktadır. Bu nedenle 10 gün veya daha fazla ev hizmetlerinde çalışan kişiler için işveren dosyası açılmalı çalışan kişiler bu dosyada sigortalı olarak gösterilmeli normal bir işyerinin yapması gereken tüm yasal zorunluluklar yerine getirilmelidir.
Bu konuda bir noktayı daha açıklamak istiyorum. Tam gün yani 7,5 saatten daha az çalışan kişilerin aylık gün sayılarının tespiti, ay içindeki toplam çalışma saatinin 7,5 bölünmesi suretiyle bulunacak, küsüratlar tama ibra edilerek toplam gün bulunacak bu gün sayısı 10 günden fazla ise bir önceki paragrafta açıkladığım hususlara uymak zorunda kalacaklardır.
Peki ev hizmetlisi olarak 10 günden daha az çalışanlar için ise, ev hizmetlisi olarak çalıştıran kişi bu hizmetliler için asgari ücretin % 2'si kadar iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi ödeyeceklerdir. Ancak işveren sınıfına dahil edilmeyeceklerdir. Dolayısı ile asgari ücretin % 2 si oranında ödenen prim nihai yükümlülük olacak ve çalıştıran kişiler, çalışan kişinin iş kazası veya meslek hastalığı sebepleri ile karşılaşması halinde sorumlu tutulmayacaklardır.
Ev hizmetlisi olarak 10 günden az çalışan ve adına % 2 prim ödenen kişi isterse asgari ücretin % 32,5 'lik kalan prim tutarını kendisi tamamlayarak normal bir sigortalı haklarına sahip olacaktır, ancak bu husus zorunlu değildir.
Evinde ayın belirli günlerinde belirli saatlerde temizlik, bahçıvanlı, aşçılık gibi hizmetler için işçi çalıştıran kişiler için bu istisna bir çok sorunu çözmüştür. Bu şekilde işçi çalıştıran kişiler çalıştırdıkları kişiler için hazırlayacakları bir işe giriş bildirgesini çalışanında imzasını almak kaydı ile kuruma vererek ve sadece % 2 oranında bir prim ödeyerek ki bu tutar 2015 yılı ilk yarısı için sadece 24 TL 'dir tüm iş kazası ve meslek hasatlığı gibi risklerden kurtulacaklardır.