(2012 yılında böyle bir yazı yayınlamıştım.)

Jeoloji, arkeoloji, tarih ve tabiat olarak o kadar güzel bir ülkede yaşıyoruz ki…., bazılarımız bunun farkında değil. Farkında olanlarımızın da elinden bir şey gelmiyor. Veya az şey geliyor. İstek çok, işlem yok. Her iktidar dönemi için söylüyorum, siyasilerimizin plansız, programsız, düzensiz ve tamamen partici zihniyetle davranması bize KORKUNÇ derecede zaman ve para kaybettiriyor. Evet, bir şeyler yapıyorlar ama zaman kaybediyoruz. Bir kaç sene sonra başkası gelip onun yaptığını yıkıp atıyor ve değiştiriyor. Çünkü projeleri mühendisler ve bilim insanları yapmıyor, partililer yapıyor.

Bendeniz iki sene İstanbul’da turizm camiasında turist taşıma firmasında çalıştım. Turizm Mühendisi veya uzmanı değilim. Ama bu işi bilenleri tanıdım. Bildiğimi aktaracağım. Plan ve projemi arz edeceğim. Fakat yine de bu plan ve projeyi ehline gösterip düzelttireceğiz. Ehlinden akıl alacağız.

BOĞAZKALE HARİCİNDE

ÇORUM’DA TURİZME UYAN NELERİMİZ VAR?

Sadece şehir olarak Çorum bir tam günlük turistik geziye sahip. Bakın nelerimiz var?

1-Kale

2-Müze

3-Yeni hamam

4-Çan saati

5-Velipaşa Han

6-Kâtipler Konağı

7-Velipaşa Konağı

8-Abbasoğlu Konağı

9-Ulu cami

10- Ayakkabıcılar Arastası

11-Bakırcılar

12-Hasan Tuluk köşesi (Müzesi)

13- Çorum’un merkez çarşısı (Turist akını olunca birçok esnaf o yönde ürünler satacak)

14-İlçeler ayrı bir plan ve program.

BOĞAZKALEYİ GEZEN TURİST ÇORUM ŞEHRİNE NASIL GELİR?

Mesele budur. Hedef budur. Boğazkale’ye gelen Turisti Çorum’a nasıl getireceğiz?

1-En kısa zamanda Çorum’a gelen turistlere ve otellerde kalan turistlere en az yirmi sorulu anket sunulacak. Bu nasıl olacak? Hattuşa’da, Boğazkale’de,Yazılıkaya, Alacakhöyük’te ziyaret eden turistlere rehberler veya turcular kanalıyla ANKET yaptırılacak. Bu anket turistin bizden ne isteğini ve nasıl istediğini gösterecek. En önemli bilgi kaynağı, en gerçek veri budur.

2- İstanbul’dan Çorum’a direk uçak kalkması şarttır. En uygun yer Çorum-Sungurlu arasında olması lazım. Çünkü Turist asla yolda zaman kaybetmek istemez. Bu gün Ankara’dan geliyorlar. Boğazkale’yi gezip aynı gün Ankara’ya dönüyorlar. İki buçuk saat geliş- iki buçuk saat gidiş BEŞ SAAT YOLDA GİTTİ. Turist için bu büyük zaman kaybı demektir.

3-Şu anda Merzifon Hava limanı var ama turizm açısından ters yönde. Boğazkale’ye Ankara’dan gelmek ne kadar zaman kaybı ise, Merzifon’dan gelmek de aynı. Zaten Merzifon’dan bir tek dahi turist gelmiyor.

4-Çorum’da iki televizyon kanalı var. İkisine de Çorumlu bile bakmıyor. Zaten onlar da Turizme yönelik bir program yapmıyor.

5-Marka şehir olmak için çok eksiğimiz var. Marka şehir olmak nüfus ile olmaz. Nicelik ile olmaz. Nitelik ile olur. Çorum’da çok ciddi ŞEHİR PLANI yapılması gerekir. Şehrimiz çarpık- düzensiz- bin tane üç gen parsel var.

6- Tamamen turizm üzerine bir sempozyum yapılabilir. İstanbul- Ankara- İzmir’den turizm acenteleri davet edilebilir.

7-Hangi ülkeden en çok turist geliyorsa o dillerde broşür yapmak şart. O ülkelerde tanıtım yapmak şart.Bu tanıtımı TUR OPERATÖRLERİ yapar.

8-Her dilde sertifikalı rehberler yetiştirmemiz lâzım. Rehberler, Çorum’un içini, Kalesini- Yeni Hamamını- Çan Saatini- Velipaşahanını- Katipler Konağını- Velipaşa Konağını- Ayakkabıcılar Arastasını – Ulu Camiyi—Müzeyi--- HEPSİNİN TARİHİNİ ve MİMARİSİNİ BİLEREK anlatacak .

9-Ulucami’den Kaleye ve oradan müzeye kadar yürüme turizm yolu yapılmalı..

10-HASAN TULUK köşesi - Veli Paşahanı’nda özel bir oda olabilir

11-İncesu Kanyonu ve Şapinova--- biraz sapada kalıyor. Ayrı bir plan ister.

12- Boğazkale’de, Yazılıkaya’da veya Alacaköyük’te kaliteli lokantalar yerel yemekler lokantası inşa edilmeli. garsonlar yöresel kıyafetli olmalı….

13- İkinci aşamada Çorum’un ilçeleri de bu kapsamda incelenmeli ve nasıl bir gezi planı olması gerekir araştırmalı.

14-Hitit Barajı- ve Hitit yolu gezisi için asfalt yollar yapılmalı. Hitit Barajı kenarında restoran ve çay ocağı olabilir.

15-Yazın turistler akşam 20.30- 21.oo ‘e kadar geziyor. Yine de yetişmiyor. Maalesef müzelerimiz saat 17.30 da kapanıyor. Bu büyük bir hatadır. Asıl para kazanılacak mevsim yazındır. Müzeler 8,5- 9 dan önce kapanmamalı. Bunu Valilikler veya kültür ve turizm bakanlığı çözmeli.

16-Çorum ki türlü turizme müsait.

a- Biri sadece bir gündüz BOĞAZKALEYİ gezip akşama Ankara’ya dönenler. ki bu bizim hedefimiz değil. Şu an böyle. Ankara’dan gelip hemen aynı gün Ankara’ya dönüyorlar..

b- Bize yarayan tur, iki gündüz gezmeli bir gece konaklamalı olan turdur. Benim bu gün anlatmaya çalıştığım proje budur.

(SÜRECEK)