Biliyorum ki, bazı hemşehrilerim “günlük” yaşıyor. Öyle veya böyle yaşamını idame ettirebiliyorsa, ya da kişisel-ailesel-kurumsal çıkarlarına uygun bir ortam varsa, ötesini irdelemiyor. Kentin, ülkenin, toplumun genel çıkarlarını fazlaca önemsemiyor.

Başlığa çıkardığım soru da, doğal olarak bu kategorideki hemşehrilerimi pek enterese etmiyor. Ama yine biliyorum ki, “Çorum” konusunda benim gibi “hassas” hemşehrilerimin oranı çok daha yüksek. “Çorum Milliyetçisi” olarak bunca yıldır yazıp durduğum yazılara gelen tepkilerden biliyorum.

Ben ve benim gibi düşünenler, insanlık tarihinin en büyük uygarlıklarından birinin başkentini bağrında taşıyan Çorum’un, barış, kültür-sanat ve turizm kenti; bölgesinin sanayi, ticaret, eğitim ve sağlık merkezi olma koşullarını taşıdığına yürekten inanıyor, bu doğrultuda gerekli toplumsal farkındalığı yaratmaya çalışıyoruz.

Kent olarak önümüze “400 bin nüfus” hedefini koymamız gerektiğini de, “yıllardır” demeyeyim “on yıllardır” yazıyorum. Nitekim Çorum, yoğun olarak kendi kırsalından göç alsa da, 260 bin rakamına ulaştı. Bunu, pek çok kritere bakarak “300 bin” varsayanlar da bir hayli fazla. Ve benim 400 bin hedefimi yetersiz bulup, “Hedef çıtasını 500 bine koymalısın” diyorlar.

“500 Bin Nüfuslu Büyük Çorum”…Söylerken bile heyecan duyuyorum. Ama elbette, defalarca yazdığım gibi, hayal ettiğim “nitelikli” bir büyüklük. Gerçek bir “büyük” ve gerçek bir “uygar” kent…Hemşehrilerime yönelttiğim soru bu işte: “Büyük Çorum”a var mısınız? “Büyük Çorum”dan yana mısınız? Cevabınız “evet” ise, hep birlikte kafa yormaya başlayabiliriz, “eksiğimiz ne”, “neler yapabiliriz” diye…