Görülüyor ki burada da bir süre sonra yeni çöp döküm sahaları aramak gerekecektir. Ağaçlandırılırsa bile yağmurla meydana gelebilecek sızıntı sularının tehlikesi ortadan kalkmamaktadır. Gevşek zeminin 20-30 sene sonra herhangi bir toprak hareketine sebep olma ihtimali vardır. Bu alanlarda, her türlü atık maddeleri karmakarışık boca edildiği için havalandırma bacaları açılarak olası gaz patlaması önlenmiş olsa bile, kötü kokuların çevreye yayılmasının önüne geçilememiştir. En önemlisi bizim projemizdeki kâr getirme şansı yoktur. Yıllarca ve yıllarca uygulanabilecek olan son aşama ne olmalıdır? Bizim projemiz işte burada başlıyor.
PROJEMİZİN HEDEFİ:
1.Çok büyük arazilere ihtiyaç olmayacak.
2. Hiçbir koku, sızıntı ve mikrobik tehlike oluşmayacak.
3. Toprağa gömülen milyarlarca değer, geri dönüşümle hammadde olarak sanayimize kazandırılacak.
4. Çok ciddi bir finans kaynağı oluşacak.
5. Çöpün ıslahı değil, kaynağında rafinasyonu yapılmış olacak.
6. Çöp, kirli ve pis bir meta olmaktan çıkacak, ticari bir emtia olacak.
Mesele bunun uygulanabilirliğini sağlamaktır.
Bizim önerimiz kolay ve basittir.
U Y G U L A M A:
Bütün bunlar küçük bir operasyonla gerçekleştirilebilecektir. Şu anda belediyemizde bu iş için gerekli araç ve personel zaten hazırdır. Uygulama hemen başlatılabilir.
BİRİNCİ AŞAMA:
GÜN: PAZARTESİ
RENK: MAVİ
ÇÖP: PET ŞİŞE, NAYLON EŞYA, POŞET ve MİKA gibi fosil ürünü atıklar.



Mevcut çöp kamyonlarının beşte biri MAVİ RENGE boyanacak. Halka bir defaya mahsus olmak üzere belli ebatlarda mavi torbalar dağıtılacak. Bloklardan oluşan sitelerde zaten beş veya on tane çöp konteynırı bulunmaktadır. Onlar da kapasitelerine göre bir veya iki konteynırı maviye boyayacaklar. Ve mesela, 1 Ocak 1998’den itibaren
“PET ŞİŞE, NAYLON EŞYA, POŞET ve MİKA V.B. GİBİ ATIKLAR, MAVİ ARABALAR TARAFINDAN TOPLANACAKTIR” duyurusu yapılacaktır. Kamu ve özel kurumlar da buna uyacaklar. Artık hiçbir surette diğer arabalar pet veya naylon atıkları almayacak. Toplanan bu malzemeler atık çöp değil, ticarî mal olacaktır. Diğer pis ve kirli olan atıklarla karışmadığı için oldukça temiz olan bu mal gönderileceği (satılacağı) birimin uzaklığına göre, depolarda toplanabilir, çöp aktarma birimlerindeki gibi silolarda preslenerek hemen sevk edilebilir. Alıcı firmalar (Özel Sektör) kendileri kendi kamyonları ile götürebilirler.
İKİNCİ AŞAMA:
GÜN: SALI
RENK: BEYAZ
ÇÖP: KARTON VE KAĞIT ATIKLARI
İkinci uygulama için araç gerek ve personel zaten hazır. Yine beşte biri (1) ayrılmak suretiyle arabalar BEYAZ RENGE boyanacak. KARTON VE KAĞIT ATIKLARI gibi ağaç ürünleri, toplayacak. Evlere bir defaya mahsus olmak üzere BEYAZ TORBALAR dağıtılacak. Bu arabalarda başka hiçbir atığı almayacak. Depolama ve sevkıyat, satılacak birimlerin (fabrikalar) uzaklıklarına göre birinci aşamadaki gibi uygulanacak. 2-3 aylık alıştırma sürecinden sonra üçüncü uygulamaya gidilecek.
ÜÇÜNCÜ AŞAMA:
GÜN: ÇARŞAMBA
RENK: KIRMIZI
ÇÖP: CAM ATIKLAR
Üçüncü aşamada aynı yöntem çerçevesinde CAM ATIKLAR değerlendirilecektir.
DÖNDÜNCÜ AŞAMA:
GÜN: PERŞEMBE
RENK: SİYAH
ÇÖP: MADENSEL
Dördüncü aşamada aynı sistem çerçevesinde her türlü MADENİ atıklar değerlendirilecektir.
BEŞİNCİ AŞAMA:
GÜN: CUMA
RENK: YEŞİL
ÇÖP: EVSEL ATIKLAR
Beşinci aşamada mali değeri olmayan tamamen EVSEL ATIKLAR yani TOZ-TOPRAK VE GIDA MADDELERİ toplanacaktır. (ORGANİK- ÇÜRÜYEN-ÇÖZÜLEN)
*
İLK DÖRT aşamada toplanan çöpler işlenebilir yani saniyeye yarar ve geri dönüşümlü atıklardır. Bu atıklar evsel atıkların kiri ve pisi ile temas etmeyeceği için aynı zamanda temizdirler. Görünüm ve sağlık açısından vahşi toplama- karma toplamaya kıyasla çok temiz ve kullanışlıdırlar. Bu haliyle ilgili yerlere iyi bir mali değerle nakledilecekler. (satılacaklar)
Beşinci aşamada toplanan evsel atıklar, tamamen çöp anlamındaki atıklardır. Bunlar aynen şimdiki gibi çöp aktarma merkezlerinden silolarla çöp döküm alanlarına nakledilecek. Yalnız burada önemli bir fark var ki o da şudur:
a. Yerinde rafine olmuş bu çöpler, eskisi kadar çok alan kaplamayacaktır. Tahminen eskinin dörtte biri (1/4) kadar bir alan yetecektir.
b. İçinde kağıt, poşet, cam ve maden gibi kirlenen ve kirleten atıklar olmadığından bu atıklar kolayca dökülecek veya açık arazide yaymak veya yığmak veya başka işlemlere çok müsait olacaktır.
c. Çöp arabalar şu anda olduğundan daha az çalışacaklar.
d. Kamyonların çöpleri sıkıştırması ile meydana gelen pis su akıntıları olmayacak. Çünkü evler atıklarda sıkıştırma (presleme) yapılmayacak.
e. Evsel atıklarla orman sahası yapılabilir.
f. Doğalgaz elde edilebilir.
g. Gübreye dönüştürülebilir
(SÜRECEK)