Rahmetli Halit Yiğiter makine meraklısıydı. Makinecilerimizin bugün bile faydalanacakları makineleri Avrupa'dan getirerek Marmara tuğla fabrikasını çaka çaka doldurmuştu. Vefatından sonra mirasçıları fabrikayı sattılar. Yeni sahipleri de fabrikayı işletemeyince makine parkını sökerek toptan hurdacılara vermeyi tercih ettiler. Hurdacılar da bir kısmı seçkin olan o makineleri parçalayıp eritmeye gönderdiler.

Daha evvel veya daha sonra benzer olaylara tanık oldum. Ve düşünmeye başladım: "Bu iş için özel eğitim olabilir mi? Ülkemiz bu teknolojik değerlerin ziyan edilmesinden kurtarılabilir mi?"

Yani zaman zaman değindiğimiz eğitimin ucunun nerelere kadar uzandığı bu bakış açısı ile daha iyi anlaşılmaktadır.

Bu konuda tanık olduğum ilginç olayı sizlerle paylaşmak isterim: Çok yakından tanıdığım bir sanayici 50 sene evvel bir kiremit fabrikası almıştı. İlginç makineler vardı. Hele gücü 135 beygir jeneratör, 27 tonluk ağırlığı ile heybetli görüntü veriyordu. Günümüzde üretilen bu güçteki jeneratörlerin 3 tonu geçtiğini sanmıyorum.

250 devir gibi son derece düşük devirli ve üç silindirli jeneratör Cumhuriyetin ilk yıllarında Ankara'yı ışıklandırmak için ithal edilmişti. Daha sonra Ankara büyüyüp gelişince Keskin ilçesi belediyesine satılmış, oradan da tanıdığım sanayicinin aldığı fabrikaya gelmişti. Nakliyesi, montaj masrafı bile günümüzün şartlarında o jeneratörün yenisini almaya yeter de artar.

Fabrikada ana binanın 80 metrekarelik alanını kaplayan makine dairesinin yanında büyük sayılacak yer tutan bu jeneratör 2 sene sonra fabrikaya elektrik gelince devre dışı kaldı.

Hızlı iş adamımız şekli, kuruluşu, üretim tarihi ve kuruluş şekli ile antika sayılabilecek bu makineyi bozup parçaladı ve hurdaya verdi.

Kaş yapayım derken göz çıkaran adamı merak ettiğinizi düşünüyorum. Açıklayıp sizi meraktan kurtarayım. Aslında adamımız yakından tanıdığımız birisidir: Kendisine İlhan Çenesiz diyorlar. Yanlış anlaşılmasın; Salim oğlu, Mühendis İlhan Çenesiz değil, İsmail oğlu, bu satırların yazarı, eski marangoz ve de tuğlacı İlhan Çenesiz...

Gördünüz mü? Türkiye'de düzene sokulması gereken ne kadar çok iş var!..

En güzel günler sizlerin olsun...